Medical taping; wat is het en waarom werkt het?

Dankzij twee stroken tape op je rug van je hooikoorts af komen: het klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar zoals in onze uitzending van 23 maart werd besproken zegt een steeds groter wordende groep mensen er veel baat bij te hebben. Hooikoorts is niet het enige kwaaltje waar tape tegen in wordt gezet. Ook tijdens de behandeling van een aantal andere longaandoeningen, waaronder COPD, wordt er tegenwoordig gebruik gemaakt van zogenoemd ‘medical taping’.

Het oorspronkelijke idee voor het toepassen van tape binnen de medische wereld ontstond in de jaren ’70 in Japan en Korea. In de jaren ’90 is het overgewaaid naar Nederland en sindsdien wordt het gebruik van tape door een groot aantal fysiotherapeuten toegepast binnen hun behandelingen. Wij vroegen Mathijs van den Dries, fysiotherapeut bij Fysio Bunnik, naar de werking van de tape.

Hoe kan het dat iets wat op de huid ligt, zoals tape, effect heeft in het lichaam onder de huid?

“Door de tape op de huid te plakken beïnvloed je het bindweefsel onder de huid, aangezien dit aan de huid vast zit. Hier kun je, afhankelijk van de wijze van gebruik, spieren en zenuwen mee beïnvloeden.”

 

Op dit filmpje zie je hoe een gebroken sleutelbeen ondersteund kan worden door middel van tape. (bron: FysioTape)

 

Kun je het effect van de tape ook echt fysiek duidelijk merken? Of is het meer een mentale ondersteuning voor de patiënt?

“Wederom afhankelijk van het gebruik, is de tape een ondersteunend middel dat spieren kan detoniseren (het verlagen van de spierspanning) of toniseren. (verhogen van de spierspanning) De afgenomen of toegenomen spanning is duidelijk te merken, maar daarbij kan de tape natuurlijk ook zeker een mentale ondersteuning vormen. De tape kan ook worden gebruikt om sturing te geven aan een gewenste lichaamshouding.”

Bij hoeveel procent van het totale aantal behandelingen dat je uitvoert komt het gebruik van tape kijken?

“Het is moeilijk te zeggen binnen hoeveel procent van het totale aantal behandelingen tape wordt gebruikt. Wanneer ik naar mijn persoonlijke ervaring kijk schat ik dat ik bij veertig tot vijftig procent van mijn regulieren behandelingen gebruik maak van tape. Hierbij is het gebruik van de tape negen van de tien keer een ondersteunend middel en geen behandeling op zichzelf, zoals bij de hooikoorts het geval is.”

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.