‘Met de e-bike heb je altijd de wind mee’

De E-bike wordt steeds populairder in Nederland. Uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat 21% van de verkochte fietsen een E-bike is, terwijl dat in 2008 nog maar 10% was. 

De eerste e-bike werd in 1930 geïntroduceerd maar vanaf 2004 zijn de elektrische fietsen echt populair geworden. Volgens het Kerninstituut van Mobiliteitsbeleid (KiM) zijn van alle fietskilometers er 16% afgelegd op de E-bike. Volgens hetzelfde onderzoek blijkt dat 40% van de E-bike gebruikers aangaf (veel) minder de auto te gebruiken.

Of de E-bike het beeld van het typisch Hollandse fietsen verstoord? Dat vindt Els Jongeneel, die zelf al jaren een E-bike heeft, niet: ‘Ik fiets nu veel meer. Voordat ik de E-bike had fietste ik vrijwel nooit en pakte ik altijd de auto en tegenwoordig pak ik steeds vaker de E-bike. Ik kan nu veel meer genieten van de natuur om mij heen. Elk weekend fiets ik lange stukken met mijn man en we zijn nu veel meer buiten. Ik geniet zoveel meer van fietsen dan voorheen. Vroeger vond ik fietsen alleen leuk als ik de wind in mijn rug had, maar met de E-bike heb je altijd wind mee.’

Maar waar moet je eigenlijk op letten als je een e-bike koopt? Dat wordt in de video hieronder uitgelegd:

Naast de bekende E-bike is er nu een nieuw vervoersmiddel op de markt: de lopifit. Dat is een elektrische loopband die veel weg heeft van de normale E-bike. Hierover maakte we een item in seizoen Lente 17/18 aflevering 3: http://campusblog.nl/campustalk-uitzendingen/

Ben je geïnspireerd geraakt en wil je meteen een rondje gaan fietsen? Hieronder onze favoriete fietsroutes in Utrecht, van de website www.route.nl.
1. Rondje Jaarbeurs: Deze route is 16,08 kilometer lang en leidt je door hartje Utrecht. De route begint bij Jaarbeursplein, leidt je door de Oudegracht en je rijdt een stuk langs het water bij het kanaal.
2. Zeist, Utrecht en De Bilt: Zoals velen wel zullen weten is de basis van de stad Utrecht gelegd door de Romeinen rond 50 na Christus. In 1122 kreeg de stad stadsrechten en daarmee begon de bouw van onder andere de Dom en de Oudegracht. Deze fietsroute leidt je langs alle historische plekken in Zeist, Utrecht stad en de Bilt. De route is 27,8 kilometer lang.
3. Het historische Utrecht: Wil je de groene kant van Utrecht bewonderen? Dan zal deze route je bevallen. Je rijdt een lang stuk langs de Vecht richting de stad Maarsen. Ook rijdt je onder andere door de ridderhofstad Bolenstein, dan kan je meteen je geschiedeniskennis ondertussen opkrikken. Deze route is 34,78 kilometer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.