Van Hollandse school tot “cattenacio” bij FC Urban

In de Let’s Talk van 26 april 2018 is te horen dat initiatieven als FC Urban een prima alternatief zijn voor de voetballiefhebbers die te weinig tijd hebben voor een lidmaatschap van een vereniging. Gezien de termen als “behind you” en “great ball” die door de voetbalkooi galmden, blijkt dat het “spontane voetbal” ook wordt omarmd door internationale studenten.

FC Urban-organisator Robin van der Voort onderstreept dit. “Bij elke pot die ik organiseer, zitten wel een paar internationale studenten. Zowel mannen als vrouwen. Zij weten de weg naar een voetbalclub toch moeilijker te vinden. Sommige wedstrijdjes van ons vinden ook plaats op complexen waar veel internationale studenten wonen.  De ene student daagt dan de andere student uit.”

De wedstrijd waar ik als verslaggever aan meedeed, was op het dak van het ‘Amstelhome’. Een complex waar studentenwoningen worden verhuurd. Hier wonen volgens van der Voort ook veel internationale studenten.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat er bij het potje waaraan ik meedeed ook een internationale student van de partij was.

Italiaan:
Het gaat om Giusseppe. Een jongeman die absoluut niet wil verliezen. Naast de krachttermen als “Press Forward” en “Yess, Goal” gooit hij fysiek flink de beuk erin. Waar de Hollandse jongens het vooral bij het pingelen houden. Een botsing van verschillende speelstijlen dus. “En dat maakt het juist mooi”, zegt Giuseppe.  “Via FC Urban kan je lekker voetballen en leer je ook nog eens nieuwe mensen kennen. ”

In het onderstaande filmpje is kan je de sfeer proeven van een potje voetbal bij FC Urban.

Meer “internationals”:
Het aantal internationale studenten neemt de afgelopen jaren toe. Uit een analyse van Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationalisering in het onderwijs, blijkt dat er dit collegejaar 122.000 studenten uit 162 landen studeren in Nederland. Vorig jaar studeerden er zo’n 112.000 studenten in Nederland.

Studentenorganisatie ISO zegt tegen NU.nl dat er veel voordelen zitten aan de internationalisering van het onderwijs. Het gaat echter qua integratie van de buitenlandse studenten niet altijd even goed. “De Nederlanders gaan met Nederlanders de kroeg in en de Chinezen wonen met Chinezen.”  Voor de mensen die graag een balletje trappen en ook nog eens hun internationale kennissenkring willen uitbreiden is FC Urban de ideale uitkomst.

De cijfers boven de balken zijn absolute aantallen. Bron: Nuffic

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.