3 tips om je huis te verduurzamen

De gaskraan in Groningen gaat in 2030 dicht en groene stroom wordt steeds populairder bij de Nederlandse huishoudens. Duurzaamheid blijkt een steeds belangrijker onderwerp in onze maatschappij te worden. Hieronder vind je een aantal tips die jouw op weg kunnen helpen om je huis te verduurzamen.

1.  Neem een nieuwe cv-ketel

Doe je oude cv-ketel weg en neem daarvoor in de plaats een hoogrendementsketel (HR). Een HR-ketel verwarmt het water opnieuw door de vrijgekomen waterdamp, iets wat niet gebeurt bij reguliere cv-ketels. Bij deze ketels verdwijnt de waterdamp in de afvoerpijp. Ten slotte is een HR-ketel niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Zo kan je tot ongeveer 20 procent besparen op je stookkosten.

2. Groene energie uit zonnepanelen

Deze vorm van duurzaamheid bestaat al een tijdje, maar bij de meeste Nederlanders liggen ze nog niet op de daken. Dankzij de panelen kan je gebruik maken van je eigen opgewekte groene stroom. Daarnaast verhogen de panelen ook de waarde van je woning, vanwege een gunstiger energielabel. Aangezien zonnepanelen niet goedkoop zijn is het mogelijk om doormiddel van subsidies je aankoop te financieren. Maar wat nou als je meer opwekt dan dat je verbruikt? De extra opgewekte energie kan je dan verkopen aan je energieleverancier. Gemiddeld gezien duurt het 10 jaar voordat de investering in zonnepanelen wordt terugverdiend.

3. Isoleer je huis goed

Door een goed geïsoleerd huis blijft je huis op kamertemperatuur tijdens de winterdagen. Hierbij bespaar je ook nog eens op je stookkosten, omdat de verwarming minder vaak aan moet. Tijdens de zomer blijft het huis, dankzij de isolatie, lekker koel. Het is mogelijk om zowel je dak, vloer, muur te isoleren en je enkel glas te vervangen door dubbelglas.

Een warmtepompsysteem i.p.v een cv-ketel.

De bovenstaande tips zijn al een tijdje uit te voeren, maar na 2030 leven wij in een Nederland zonder gas. Dit gaat zorgen voor meer duurzaamheid bij de woningen, maar gaat ook veel extra kosten met zich meebrengen. Kosten die niet iedereen kan gaan betalen. Benieuwd naar het plan van de provincie Utrecht om lage inkomens te helpen met de omschakeling naar gasloos? Bekijk dan nu aflevering 5 van het seizoen zomer 2018 op http://campusblog.nl/campustalk-uitzendingen/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.