Het terras moet wijken voor een fictieve bouwplaats

Er is veel ophef over het kunstwerk op de Neude. Veel horeca ondernemers en terrasgangers zijn niet blij met de fictieve bouwplaats die het hele plein in beslag neemt. Gaat dit te ver of moeten we kunst gewoon de ruimte geven?

“Wij zijn zeker niet tegen kunst en weten ook dat de Neude een evenementen terrein is en onze terrassen af en toe moeten wijken. Het kunstfestival SPRING heeft al jaren kunstwerken op het plein en vaak werd er maar een gedeelte in beslag genomen. Zo konden mensen op het terras zitten en tegelijk genieten van een kunstwerk.” aldus horeca eigenaar Eddy Schouten. De grote terrassen op de Neude moesten allemaal wijken voor het kunstwerk van Dries Verhoeven, dat betekend niet alleen minder terrasgangers maar ook minder werk voor personeel. “Zeventig horeca werknemers zitten nu thuis omdat wij horeca ondernemers ze geen werk kunnen geven. Dit festival duurt twee weken en kort daarna is het plein weer bezet door een groot volleybal toernooi.” verteld Schouten.

Het beeld van de Neude met terrassen

De horeca ondernemers zijn veel in gesprek geweest met de organisatie van SPRING die ook begrijpen dat de eigenaren dit vervelend vinden. “SPRING is een kunstfestival en wij zijn dan ook enorm blij dat de we de ruimte krijgen om die kunst te tonen. Dries Verhoeven is een geweldige bekende kunstenaar, wij hebben hem daarom ook alle ruimte gegeven om iets te creëren. Verhoeven is niet iemand die je ideeën laat pitchen en vervolgens toestemming geeft om iets te maken, je laat hem gewoon zijn ding doen. Daar zijn wij heel tevreden mee.” zegt de zakelijke leider van het SPRING festival Jelstje in der Rieden. Na het festival zal de organisatie van SPRING nog een keer om de tafel gaan zitten met de horeca ondernemers, maar veel kunnen de horeca ondernemers niet zeggen; de Neude is een evenementen plein.

In de uitzending van 17 mei hoor je wat de horeca ondernemer het vervelends vinden en de reactie van de organisatie van Spring daarop. 

Update – Onthulling kunstwerk

Het kunstwerk is een fictieve bouwplaats die zogenaamd een beeld van een liggende man moet maken. Dit beeld wordt nooit echt gemaakt, wat bij sommige mensen verwarring oplevert.

Editie NL laat in onderstaand filmpje zien hoe het kunstwerk eruit ziet en hoe mensen erop reageren:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.