Amersfoortse zwembadbezoekers zijn het zat: ‘Ze pikken al onze banen in’

LUISTER HIER DE UITZENDING VAN LET’S TALK TERUG

 

Door: Coen van den Braber

Vrij zwemmen zit er voor recreatieve zwemmers doordeweeks bij Amerena haast niet meer in. Het pas geopende zwembad in Amersfoort moest er eentje zijn voor iedereen: vaders, moeders, hun kinderen, vrienden en familieleden. Maar het zwembad is de laatste maanden nog vooral in gebruik genomen door wedstrijdgroepen. Speciaal voor hen wordt Amerena bezet gehouden. Recreatieve zwembadbezoekers zijn daar niet blij mee.

“Ze pikken al onze banen in”, zegt Pierre uit Baarn tegen verslaggever Coen van den Braber. “Ik heb net een poging gewaagd om te zwemmen, maar dat is voor de zoveelste keer niet gelukt. We krijgen veel te weinig ruimte om dat te doen. Dit zwembad in Amersfoort kost heel veel gemeenschapsgeld, maar ik kan niet meer elke ochtend vrij zwemmen.”

Fotograaf: Coen van den Braber

‘Dit is niet eerlijk!’
En Pierre heeft ook al een klacht ingediend. “Dat doe ik iedere ochtend. Want dit zwembad moet voor iedereen zijn en niet alleen voor de wedstrijdgroepen. De vroege vogels, waartoe ik samen met mijn zwemmaten behoor, vallen erg buiten de boot.” Hij neemt het de gemeente behoorlijk kwalijk. “Dit is niet eerlijk, want sommige sporters krijgen heel veel aandacht en wij worden toebedeeld bij 1 klein baantje. Mijn passie voor zwemmen blijft nog steeds en die kan ik hier haast niet meer uitoefenen.”

Onmogelijk zwemmen
Eline kwam met haar 2 kleine dochters uit het zwembad. “Het viel me wel een beetje tegen. De zwemzalen zijn afgesloten voor ons, ze zijn bezet gehouden voor de wedstrijdgroepen. Ik had gehoopt op iets anders. Kijk, ik snap het wel dat die wedstrijdgroepen moeten trainen. Maar ik wil als recreant ook met mijn kleine kinderen zwemmen, maar dat is bijna onmogelijk!”

Ook op Twitter stormt het van de boze reacties
Ate Duursma heeft een klein kind en heeft hem opgegeven voor de zwemlessen in het nieuwe zwembad. Maar van Amerena kreeg Ate al snel een brief met de mededeling dat die lessen moeten wijken voor, je raadt het alweer, de grote zwemwedstrijden.

Minette uit ook haar ongenoegen. Zij zegt dat het belachelijk is dat zo’n groot zwembad niet altijd de mogelijkheid biedt om te gaan zwemmen. Zeker voor recreanten en zwemlessen niet.
Maar goed het is natuurlijk absurd; woon je in een stad met 150.000 inwoners en een gloednieuwe #Amerena moet je een of twee dorpen verderop gaan zwemmen tijdens een schoolvakantie.

Ook Susanne Pieterse merkt op dat het zwembad niet helemaal gebouwd is voor de ‘gewone banentrekkers’. Pieterse ziet misschien toch wel liever dat Amerena meer gaat denken dan alleen maar het in de watten leggen van de wedstrijdgroepen.

Simone Kennedy, fractieleider van ChristenUnie Amersfoort, zegt dat ze al meerdere klachten heeft gekregen over de zwemtijden in Amerena. Ook in Let’s Talk zei ze tegen verslaggever Coen van den Braber: “Dit is duidelijk geen plezierbad, dit is een zwembad voor wedstrijdgroepen. Maar het moest en zou een zwembad voor ons allemaal worden. Voor alle Amersfoorters. En die missie is nog niet gelukt.”

Maar wat nu? “Misschien toch nog eens kritisch kijken naar de roosters en of er wat pierenbadjes neergezet kunnen worden. En dan niet waar je alleen maar zondag in kan gaan, dat scheelt weer voor de christenen onder ons…”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.