Buurtteam Utrecht over de stijging in de zorg

Het aantal kinderen dat terecht komt in de jeugdzorg is toegenomen. Dit blijkt uit statistieken van het CBS. Met name in Utrecht is het aantal kinderen dat terecht komt in de zorg aanzienlijk gestegen. De groei is onder andere te wijden aan de komst van meer buurtteams in wijken.

Priscilla is moeder van twee kinderen die in de jeugdzorg zitten. Het duurde behoorlijk lang voordat haar kinderen daadwerkelijk de gepaste hulp kregen. Het heeft zo’n twee jaar geduurd voordat haar kinderen werden geholpen.

Dorien de Landtsheer, vertegenwoordigt alle buurtteams uit Utrecht. Dorien verklaart hoe de stijging in de zorg tot stand is gekomen.

 

Hoe komt het dat er zo’n grote stijging is in de zorg?

Wat wij echt hebben geprobeerd in de wijken is dat wij toegankelijker  zijn. We hebben een telefoonnummer, mailadres, mensen kunnen zo bij ons naar binnen lopen. We merken dat dit werkt. Mensen weten ons nu goed te vinden.

 

Is het nodig om meer buurtteams te hebben

Dat is lastig om te zeggen. Je kan namelijk niet per se vergelijken hoeveel mensen voor deze verandering hulp nodig hebben en hoeveel mensen hierna nodig hebben. Maar nu is het anders ingericht en omdat mensen ons makkelijker kunnen vinden, zien we wel dat ze vaker vragen komen stellen.

 

Hoe zorg je ervoor dat iedereen de juiste hulp krijgt? 

We kijken eerst wat de situatie is. Dit kan echt heel breed zijn. Daarna kijken we wat het probleem vormt. Soms hebben ze een situatie die ze lastig vinden waar ze het met ons over willen hebben. Dan kijken we wat het gezin zelf kan doen. Of mensen die ze goed kennen eventueel kunnen helpen. Wat het buurtteam kan doen, en dan kijken we of ze aanvullende zorg of specialistische zorg te betrekken.

 

Er gingen wat kritische berichten rond over de zorg. Wat is er precies gezegd? 

Wat je ziet is dat de verwachtingen nog niet toegespitst zijn op de nieuwe situatie. Bijvoorbeeld, sommige mensen verwachten dat wij de problemen oplossen voor hun. Dit zouden we ook kunnen doen, want dit hebben we voorheen ook gedaan. Dit kun je eigenlijk vergelijken met “mensen hun vis geven als ze honger hebben”. Wat wij eigenlijk proberen is een duurzame verbetering te bewerkstelligen. En dat doe je eigenlijk door mensen zelf te leren wat je in een bepaalde situatie kan doen. Dit kost ook wat tijd en dat gaat dus soms in tegen verwachtingen van mensen.

 

Zou dit ook ten koste gaan van de kwaliteit van de zorg?

Nee, niet ten koste van de kwaliteit. Je hebt altijd mensen die het niet kunnen. Die willen heel graag, maar die kunnen om wat voor reden dan ook niet de stappen ondernemen. En natuurlijk gaan wij dan gewoon helpen, want mensen die hulp nodig hebben daar moet je voor klaar staan. Wij hebben ruim 300 mensen klaar staan in heel Utrecht.

 

Wanneer grijpen jullie daadwerkelijk in? 

Wat wij heel belangrijk vinden is dat kinderen veilig en gezond kunnen opgroeien. Dus als blijkt uit een situatie dat dit niet het geval is, dan kijken we niet weg en dan grijpen wij écht in. We betrekken dan “Samen Veilig” of  “Veilig Thuis” en dan kijken we wat we in zo’n situatie kunnen doen. Zo’n situatie kunnen natuurlijk niet bestaan.

 

Een van de gezinscoaches tweet over de betrokkenheid van buurtteams sinds het nieuwe transitiemodel van 2015; hierin staat onder andere dat buurtteams meer betrokken zullen zijn bij gezinnen die hulp nodig hebben.

Wilt u de volledige reportage zien waarin moeder Priscilla haar ervaring deelt over jeugdzorg. Klik dan hier en ga dan naar uitzending 6 van het zomerseizoen.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.