Buxusrups is kleiner probleem dan je denkt

Helaas is de buxusrups een groot probleem voor veel mensen die de plant in de tuin hebben staan. Maar dat probleem wordt wel groter gemaakt dan hij daadwerkelijk is. De plant gaat niet dood, hij heeft alleen lang de tijd nodig om te herstellen.

De buxusrups is een insect uit Azië. Hij is in Nederland terecht gekomen en vindt de buxus een heerlijke versnapering. Veel mensen hebben last van het beestje en proberen het dan ook te bestrijden. Vaak zijn deze mensen al te laat, omdat ze pas beginnen op het moment waarop de webben en rupsen te zien zijn. Het probleem ligt alleen al bij de eitjes. Want die zijn voor het blote oog niet te zien.

De buxusrups is een mooi voorbeeld van een diertje dat hier terecht is gekomen en eigenlijk oorspronkelijk niet hier hoort. Er zijn meerdere dieren en planten uit het buitenland naar Nederland gehaald die voor problemen zorgen.

Er worden bijvoorbeeld planten uit het aquarium gedumpt in vijvers. Het vervelende is, dat de vijvers hierdoor zo vol groeien dat er waterlast door wordt veroorzaakt. Dat geldt ook voor de zuurstof in het water. Het groeit nu al, maar het is te voorkomen, planten uit je aquarium niet meer in de natuur dumpen.

Kijk bijvoorbeeld ook maar eens naar de Japanse duizendknoop. Een plant die de boel in Amersfoort behoorlijk terroriseert. Hij is overal wel te vinden en hij is zo sterk dat hij zelfs door de fundering heen kan groeien. De Japanse duizendknoop heeft geen natuurlijke vijanden in Nederland, wat nou juist het probleem is. Er zijn al heel veel dingen geprobeerd om hem te verwijderen, maar het wil maar niet lukken. Er is wel een klein voordeel aan de plant, je kunt hem namelijk eten.

Over natuurlijke vijanden gesproken, de buxusrups heeft die wel. Vogels kunnen hun hart wat de buxusrups snack wel ophalen. Wat dat betreft heeft de rups dus ook weer een voordeel. De plant gaat niet dood door de rupsen, maar wordt wel bruin. Dit ziet er niet mooi uit, maar je hoeft de buxus dus niet per se te verwijderen uit je tuin. Heb je er dit jaar last van, dan ben je te laat begonnen aan het bestrijden. Volgend jaar dus eerder beginnen.

Twee jaar geleden haalde het beestje ook al het nieuws

Luister hier de uitzending terug. 

Update:

Tessa Weber

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.