De 5 boodschappen die verstopt zitten in ‘This is America’

Als je de afgelopen weken op Youtube hebt gezeten ben je misschien het nummer ‘This is America’ van Childish Gambino tegengekomen. In de video kaart hij maatschappelijke problemen aan die de keiharde realiteit van de Verenigde Staten laten zien.

Wie is Childish Gambino?

Volgens Childish Gambino, echte naam Donald Glover, moet je de betekenis en de boodschappen die in de videoclip zitten zelf uitvogelen. Glover is naast zanger ook bekend als acteur in de serie ‘Community’ en hij is nu te zien in de nieuwe Star Wars film: ‘Solo: A Star Wars Story’. Ook werkt hij aan zijn eigen serie ‘Atlanta’, waar momenteel twee seizoenen van te zien zijn.

Als artiest heeft Glover al vier albums uitgebracht. Zijn laatste nummer ‘This is America’ zorgt voor veel ophef in Amerika vanwege de heftige onderwerpen die Glover aanhaalt. Zo praat hij over wapengeweld, discriminatie en racisme.

Bekijk hier de video van het nummer ‘This is America’

 

Het wapengeweld in Amerika

Donald Glover richt zijn wapen op een onschuldig slachtoffer

Het eerste wat je opvalt wanneer je de video bekijkt is het wapengeweld. Tot tweemaal toe schiet Donald Glover iemand neer en geeft het wapen vervolgens aan iemand door die een rood doek openhoudt waarmee hij het wapen ontvangt. Het wapen wordt vervolgens voorzichtig weggedragen. Het dode lichaam wordt daarentegen bruut weggesleept. Glover zou hiermee kunnen aangeven dat Amerika de wapenwetgeving belangrijker vind dan de burgers die onschuldig slachtoffer worden van het wapengeweld.

 

Een kerkkoor dat wordt doodgeschoten

Donald Glover schiet een kerkkoor neer

Ook dit onderdeel van de video verwijst niet alleen naar wapengeweld, maar ook naar racisme. Het verwijst naar een schietpartij die drie jaar geleden plaatsvond bij de Mother Emanuel AME kerk in Charleston. Bij de schietpartij op 17 juni 2015 schoot Dylan Roof negen mensen dood, omdat zij van Afrikaans-Amerikaanse afkomst waren.

 

Het witte paard met daarop de dood

Magere Hein op zijn witte paard

De eerste keer dat je de video bekijkt kan je dit missen, maar op de achtergrond rijdt op een gegeven moment een wit paard langs met daarop een persoon gekleed in het zwart. Het persoon moet Magere Hein voorstellen. In de bijbel is Magere Hein degene die de ‘wilde beesten van de aarde’ moet doden. Wanneer het witte paard langs komt rijden vinden er rellen plaats. De mensen die een rol spelen in de rellen zouden gezien kunnen worden als de ‘wilde beesten’ die Magere Hein moet doden.

 

De broek die afkomstig is uit de Amerikaanse Burgeroorlog

De confederatie-broek die Donald Glover draagt

Ook de kleding die Glover draagt heeft een geheime boodschap. De broek die de zanger draagt is dezelfde die het zuidelijke leger droeg ten tijde van de Amerikaanse Burgeroorlog. Hiermee verwijst hij naar de confederatie die tijdens de oorlog vocht voor het behoud van slavernij. Door het kledingstuk legt hij de link naar het racistische verleden van het land.

 

De 17 seconden stilte voor 17 studenten

De 17 seconden stilte

Op een gegeven moment valt de muziek weg en wordt het stil in de video. De stilt duurt exact zeventien seconden wat staat voor de zeventien studenten die zijn omgekomen tijdens een schietpartij op een school in Florida op 21 februari van dit jaar.

 

Maatschappij kritische hiphopmuziek in Nederland

Toen het maatschappij kritisiche nummer ‘This Is America’ uitkwam stond het binnen een week bovenaan de hitlijsten in Amerika. Hier in Nederland blijkt maatschappij kritische hiphopmuziek nog niet het grote publiek te bereiken. Wij spraken met rapformatie Zwart Licht over hun kijk op het nummer van Donald Glover en vroegen hun naar maatschappij kritische hiphopmuziek in Nederland. Benieuwd naar het interview? Bekijk dan nu aflevering 12 van het seizoen zomer 2018 op https://campusblog.nl/campustalk-uitzendingen/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.