De kranten van toen in een nieuw jasje

Door Bas Woonings

Het Historisch Nieuwsblad gaat elke maand tot aan december vernieuwde kranten uitgeven met originele berichten uit de tijd van de Eerste Wereldoorlog. De berichten zijn opnieuw vormgegeven en in een modern jasje gestoken.

 Bas Kromhout van het Historisch Nieuwsblad verteld over het proces om te kranten opnieuw vorm te geven: ‘’we hebben via de digitale databank krantenberichten geanalyseerd en geselecteerd. Vervolgens hebben we in een redactie de berichten gelezen en waar nodig de taal aangepast.’’ De berichtgeving van de krant gaan over uiteenlopende onderwerpen. Zo staan er in de krant nieuwsverslagen en reportages vanaf het front.

De kranten zagen er destijds heel anders uit dan tegenwoordig. ‘’Afbeeldingen, koppen, streamers waren er niet. Een krant zag er destijds erg onaantrekkelijk uit. Het waren vijf kolommen naast elkaar. Er was geen inleiding en als het bericht was afgelopen start daaronder gelijk het nieuwe artikel.

Wil je de kranten bekijken of bestellen, klik dan op deze link!https://www.historischnieuwsblad.nl/eerstewereldoorlogskranten.html

Nederland was neutraal in de oorlog dat is ook te zien en te merken aan de berichtgeving in die tijd, volgens Kromhout. Een uitzondering was de krant de Telegraaf. Ben je benieuwd naar het volledige item en wil je meer weten over de kleur van de Telegraaf en de oorlogsjournalistiek tijdens de Eerste Wereldoorlog? luister dan hier naar het item!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.