De langste wachtlijsten voor sociale woningen in Nederland

Een dak boven je hoofd is een basisbehoefte voor iedereen. Maar voor mensen met een laag inkomen wordt het in sommige regio’s steeds lastiger om aan een sociaal huurhuis te komen. De wachtlijsten worden namelijk steeds langer. 

De stedelijke omgevingen hebben de langste wachtlijsten. Een wachttijd van gemiddeld tien jaar zijn niet ongebruikelijk in de grote steden als Amsterdam, Utrecht en Den Haag. Maar dit gemiddelde kan in sommige regio’s zelfs verdubbelen. De wachttijd hangt af van factoren zoals aanbod en doorstroom, en deze verschillen per regio. Zo is er in Purmerend een wachtlijst ontstaan van 21 jaar doordat er te weinig aanbod is en geen goede doorstroom.

Kortste wachtlijsten
Toch zijn er ook regio’s waar de wachttijd veel korter is. In de regio Haaglanden is de wachttijd gemiddeld twee jaar. Ook een van de grote steden heeft een relatief korte wachttijd, namelijk Rotterdam met drie jaar. Maar ook dit zijn gemiddelden dus het kan ook zijn dat iemand in deze regio alsnog lang moet wachten op een sociale huurwoning. Hieronder is de woningvoorraad van Nederland te zien en daar wordt duidelijk dat het niet evenwichtig is.

De woningvoorraad in Nederland

Reden voor lange wachttijden is onder andere scheefwonen. Mensen die in eerste instantie recht hadden op een sociale huurwoning, meer zijn gaan verdienen maar niet zijn verhuisd. Hierdoor komt de markt stil te staan. Hans Krieger is wethouder wonen in Purmerend, waar een wachtlijst van 21 jaar is, en denkt ook dat hier de oplossing ligt. “De doorstroom is erg belangrijk want met alleen sociale huurbouw komen we er niet. De bewoners die omhoog gaan in hun salaris en dus naar een duurder huis kunnen moeten ook aanbod hebben en dat is er momenteel niet. Althans niet in Purmerend.” Wil je meer weten over sociale woningnood? Vanmiddag om twee uur in Let’s Talk gaat Krieger verder in op dit probleem in Purmerend.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.