Lees hier de column: Een meisje opsluiten in een kooi? In India wordt er flink aan verdiend

LUISTER HIER DE UITZENDING VAN LET’S TALK TERUG

 

Door: Coen van den Braber

Vaak 10 uur achter elkaar doorwerken en dat terwijl je opgesloten zit in een kooi van een paar meter breed. Het klinkt als een horrorfilm en je wordt bij de gedachte alleen al claustrofobisch. Maar voor vele jonge meisjes uit India is het helaas werkelijkheid. Zij worden vaak in bordelen vastgehouden en door hun uitbaters gedwongen tot prostitutie. 

Ze moeten pijpen en zelfs neuken
Verslaggever Coen van den Braber was donderdagmiddag op Camping Ganspoort in Utrecht waar jonge vrouwen zich 12 uur op lieten sluiten. Zo ook Kim van Loo. “Meisjes opsluiten? Alsjeblieft zeg! En ze ook nog eens dwingen tot prostitutie en daar geld aan verdienen? Ik word er misselijk van en dus wil ik er wat aan doen. Tijd om op te staan!” Van Loo zat ook in een heel kleine kooi om te voelen hoe het is om als jonge Indiase vrouw opgesloten te zitten. iedere dag weer.

Fotograaf: Coen van den Braber

Deze actie, Lock Me Up, werd deze week, de week tegen kinderprostitutie, georganiseerd door Free A Girl. Zij luidden al jaren de noodklok voor de wantoestanden in India, waar 1,2 miljoen kinderen in India mee te maken krijgen. “Miljoenen kinderen hebben te maken met deze gruwelijke realiteit”, schrijft het goede doel. “Kinderen van zeven moeten pijpen en vaak zelfs neuken. Alles voor geld.”

Fotograaf: Coen van den Braber
Fotograaf: Coen van den Braber
Fotograaf: Coen van den Braber
Fotograaf: Coen van den Braber
Fotograaf: Coen van den Braber

Onze vrijheid, waar is die van hun?
Coen van den Braber schreef er daarom een column over. Over de vrijheid die we in Nederland hebben en de manier waarop wij met goede doelen omgaan in ons land.

In Nederland is het iets vanzelfsprekends: vrijheid. Die nemen we om lekker een drankje op het terras te doen, om de studeren waar je zin in hebt, om je eigen vrienden te kiezen en het werk te doen waar je je goed bij voelt. Die vrijheid is voor de meeste Nederlanders hetzelfde als lucht: we hebben het allemaal en kunnen er onbeperkt van genieten. Maar soms moet je even beseffen dat die vrijheid niet over ter wereld genoten wordt, zoals in India. Daar worden nog iedere dag jonge meisjes, 5, 6 of op 7-jarige leeftijd begint het al, gedwongen om seks te hebben. Seks met oude, vieze mannen, met jonge kerels of zelfs vrouwen. 

Maar we denken er nauwelijks aan. We horen er te weinig over. We zien de verhalen haast nooit. Van de kinderen die in hokjes van 1 bij 2 meter worden gestopt en worden gedwongen tot prostitutie. En wat doen we eraan? Haast niks. Eigenlijk zielig dat er goede doelen nodig zijn om dit probleem op te lossen. Althans, oplossen… proberen een poging tot te doen. Gelukkig is er organisatie Free A Girl, die zich inzet om jonge meisjes uit vreselijke situaties te bevrijden. De afgelopen 10 jaar heeft dit prachtige goede doel meer dan 4 duizend meisjes uit bordelen in Azië bevrijd. Nog 1,2 miljoen kinderen te gaan. 1,2 miljoen? Nog zoveel? Ja, helaas wel. 

En ik zeg nu niet dat we moeten stoppen met het vieren van onze vrijheid, want dat moeten we vooral doen. Ik kan mijn journalistieke werk uitvoeren, omdat ik die vrijheid heb. Ik kan sporten en gaan en staan wanneer ik wil, dankzij mijn vrijheid. Maar sta stil bij het feit dat anderen die vrijheid niet kennen. Dat hun wiegje in een slecht deel op de wereld stond en hun lot voor eeuwig is bepaald. Voor hen bestaat vrijheid niet. En neemt u nou die vrijheid die u heeft om erbij stil te staan dat anderen dat niet hebben. Doe er iets aan en steun Free A Girl.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.