‘Een ondergrondse wereld is niet iets voor pottenkijkers’

LUISTER HIER DE UITZENDING VAN LET’S TALK TERUG

 

Door: Coen van den Braber

Er is genoeg te vinden onder de grond: oude potten en pannen, middeleeuwse werken en resten van uitgestorven dieren. Het is de taak van de archeologen om te onderzoeken wat er precies ligt. En vervolgens kunnen ze dat aan de nieuwsgierige aagjes blootleggen. Maar soms kan het best een gesloten wereldje zijn, want hoe meer informatie je geeft als archeoloog over de opgravingen, hoe groter de kans op pottenkijkers.

Geheim levenswerk
Nico van de Feest is senior archeoloog en zei in het programma Let’s talk dat het altijd een afweging blijft, en dus ook een dilemma, tussen wat je kwijt wilt in de media en wat je voor je houdt. “Mijn levenswerk moet vaak geheim blijven tot het laatste moment. Ik heb weleens gehad dat ik vertelde over opgravingen in de media en dat  vervolgens allemaal mensen in dat gebied kwamen kijken. We hebben toen de boel moeten beveiligen om ervoor te zorgen dat er niks werd meegenomen.”

Fotograaf: Coen van den Braber

Binnen no time kan het over zijn
Het is volgens Van de Feest erg schadelijk als anderen zich gaan bemoeien met de plaats van opgraving. Het is dus oppassen geblazen, zodat anderen het werk van Van de Feest en andere archeologen niet komen verstoren. “Ik snap ook wel dat het erg bijzonder is om te kijken bij opgravingen, maar dat kan mijn werk vreselijk tegenzitten. Je doet maanden, soms jaren, onderzoek voordat je kunt graven. Maar binnen no time kan dat voorbij zijn als mensen zich ermee gaan bemoeien. Je kunt daarom ook wel zeggen dat de ondergrondse wereld niet is voor pottenkijkers is. En als ze wel potten willen kijken, kunnen ze dat het beste in het museum”, grapt de senior archeoloog.

Wist je dit al over de archeologie?
Dat je in het museum mooie stukken kunt vinden dankzij het werk van archeologen is ons bekend. Maar wist je bijvoorbeeld dat de meeste archeologen gewoon werkzaam zijn bij adviesbureaus en dat de eerste hoogleraar in de archeologie ter wereld een Nederlander was? Bekijk hier een aantal leuke weetjes.

Bewerking: Coen van den Braber

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.