Erop uit met vogels spotten

De koolmees, pimpelmees, de spreeuw en de merel. Nog maar een klein handjevol van de vogels die wij hier in Nederland kennen. Meer herken je ze ook als je ze alleen hoort? Vogels spotters kunnen zo zeggen wat voor vogel zij horen en deze groep spotters wordt de laatste jaren steeds groter. Het beeld van oude mannen met grijze haren, kaplaarzen en een verrekijker lijken verleden tijd want ook steeds meer jongeren doen aan vogels spotten.

Al jaren worden er workshops en cursussen georganiseerd om met een groep de natuur in te gaan opzoek naar de mooiste gevleugelde. Jizzbirding organiseert dit soort activiteiten, maar hoe zien deze cursussen er nou uit? Steven Wytema van Jizzbirding legt je alles uit.

“Wij proberen met name echt heel erg laagdrempelig te beginnen. Gewoon vanaf het begin beginnen.” Dat heeft vooral te maken met de soorten vogels. “De vogels die mensen het eerste zien, daar willen we ze vertrouwt mee maken”, aldus Wytema. Er zijn verschillende soorten cursussen en activiteiten die er nu worden aangeboden, zijn all-in cursussen volgens hem. “Bijvoorbeeld als je dan in de regio Amsterdam bent, ga je de eerste keer naar de polder, de tweede keer naar het park, derde keer naar de heide en als kers op de taart als vierde keer naar de duinen bij IJmuiden. Dat is in mijn ogen eigenlijk te veel.” Steven wilt vooral de cursussen klein houden en dicht bij huis te houden.

 

Het mooie aan deze workshops is dat het leerproces kan zijn. “Mensen die terugkomen hebben al wat geleerd en willen dit verhogen”, vertelt hij. In de toekomst wilt hij deze workshops uitbreiden. “Ik wilde een bootcamp organiseren, een heel weekend erop uit naar Texel. Je bent dan de hele tijd met elkaar en dan ben je intensief bezig met vogels herkennen”, legt hij verder uit. Het plan ging destijds helaas niet door wegens te weinig aanmeldingen.

Nieuwsgierig naar deze workshops of wil je er zelf meer over weten? Kijk dan op hun website. Het item van de uitzending is terug te vinden bij de Zomer Uitzending van 17 mei!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.