Het einde van vintage trams in Amsterdam?

Een tram uit 1920 die opeens langs komt rijden. Tot de dag van vandaag nog steeds een beeld wat veel Amsterdammers kennen en waarvoor veel toeristen naar Amsterdam komen. Toch dreigt dit beeld te verdwijnen door plannen voor woningbouw van de gemeente Amsterdam. Wat raken we kwijt als de Elektrische Museumtramlijn haar deuren moet sluiten?

De Elektrische Museumtramlijn Amsterdam heeft een aardig collectie in haar bezit. Ongeveer 50 verschillende soorten tramlijn staan opgeslagen in de loods bij het originele Haarlemmermeerstation in Amsterdam. Hierbij een kleine greep uit de selectie van het museum die niet meer zullen kunnen rijden wanneer de gemeente haar plannen doorzet.

GVB-600, open wagen, bouwjaar 1893

Deze wagen is een van de originele Amsterdamse trams die het museum in haar bezit heeft. De donkerblauwe kleur was destijds de stadskleur van Amsterdam, vaak ook herkenbaar aan het stadswapen van de hoofdstad. De tram heeft een open wagen waardoor in- en uitstappen erg makkelijk was. In de wagon kunnen 22 personen zitten.

WstW 1628, bijwagen, bouwjaar 1957

Niet alleen Nederlandse trams krijgen een plekje in het museum, ook dit model uit Wenen is te bewonderen. Tot 1971 was de tram in dienst bij Wiener Stadtwerke – Verkehrsbetriebe. Ook deze wagen heeft 22 zitplaatsen. De tram is sinds 1987 een onderdeel van de collectie.

NBM 20, motorwagen, bouwjaar 1910

Ook trams uit andere steden in Nederland hebben hun weg gevonden naar Electrisch Museumtramlijn. Deze Rotterdamse tram was tot 1949 in dienst bij Nederlandsche Buurtspoorweg Maatschappij & daarna tot 1967 in dienst bij Kleinbahn Wesel-Rees-Emmerich. Sinds 2012 is de tram onderdeel van de collectie van het museum

Op zoek naar meer informatie over de¬†Elektrische¬†Museumtramlijn? Beluister dan de laatste uitzending van Let’s Talk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.