Hoelang doet de natuur over het afbreken van jouw vuilnis? Doe hier de quiz!

LUISTER HIER DE UITZENDING VAN LET’S TALK TERUG

 

Door: Coen van den Braber

Goed voor het milieu, goed voor je conditie en goed voor een lekker gevoel: ploggen. Het is een Zweedse trend. Ja, wat komt er niet uit dat land? De Ikea is naar Europa overgewaaid, de spannende thrillers uit het land verslinden we graag en natuurlijk de geweldige sportkunsten van de Zweedse Zlatan Ibrahimovic zij adembenemend.

Vuilniszakken vol
Toch even terug naar dat ploggen. Gedreven joggers krijgen een prettig gevoel als ze afval verzamelen tijdens het hardlopen. Op het strand, langs de bosrand of op de stoep: overal ligt afval. Sommige ploggers maken er dus letterlijk een sport van om met zoveel mogelijk vuilnistassen rotzooi van straat thuis te komen.

Fotograaf: Coen van den Braber

Verslaggever Coen van den Braber sprak een aantal hardlopers die aan de trend meedoen in Utrecht. Zo ook Astrid: “Ik heb soms een mandje op mijn rug tijdens het hardlopen om spullen op te rapen. Ik vind het een hele fijne sport, want ik train ook gelijk de squats. Maar soms denk ik wel waar ben ik mee bezig? Want het kan wel stimulerend werken dat mensen denken ik gooi het van me af, want het wordt toch voor me opgeruimd. Maar aan de andere kant: juist als er vuil ligt, zijn mensen sneller geneigd om er iets naast te gooien. En daar wil ik wat aan doen tijdens het ploggen.”

Slecht voor het milieu
“Afval verzamelen, rennend en wel: het geeft je een fantastisch gevoel”, erkent ook Madelon. “Iedereen gooit alles maar op straat en dat is heel slecht voor het milieu. Kijk, soms gooi ik ook wel een kauwgompje in de struiken. Maar chipszakken en plastic flesjes doe ik netjes in de prullenbak.”

Fotograaf: Coen van den Braber

Maar dus ook het op straat gooien van kauwgom, is schadelijk voor het milieu. De natuur is niet oneindig. Die uitspraak hoor je wel vaker in de media. En terecht, want wat mensen achterlaten in de natuur, wordt niet zomaar afgebroken. Die verpakkingen van eten en drinken, de sigarettenpeuken en plastic flesjes hebben allemaal hun eigen afbraaktijd.

Doe de milieuafbraakquiz!
Weet jij hoelang de natuur erover doet om afval te verteren? Doe hier de milieuafbraakquiz. Op iedere foto is zwerfaval te zien. Denk ongeveer 10 seconden na per foto en check het antwoord vlak onder de foto. Scrol dus niet te snel naar beneden, want dan zie je al meteen het antwoord.

Antwoord bananenschil: 1 jaar

Antwoord batterij: oneindig 

Antwoord blikje: 60 jaar

Antwoord chipszak: 80 jaar

Antwoord glazen pot: 1 miljoen jaar

Antwoord kauwgom: 20 jaar

Antwoord melkpak: 3 maanden

Antwoord sigarettenpeuk: 4 jaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.