Hoge nood bijna geen zorg meer

Door: Sigi Foppen
Vier Utrechtse parken krijgen begin deze zomer permanente toiletvoorzieningen, ook komen er in de binnenstad vier verzinkbare toiletliften die geschikt zijn voor zowel mannen als vrouwen.

De eerste verzinkbare toiletlift wordt komend voorjaar geplaatst op de Mariaplaats, waarna er nog twee volgen op het Janskerkhof. De vierde toiletlift komt mogelijk op de Neude; hier wordt nog locatieonderzoek uitgevoerd. “Met deze nieuwe sanitaire voorzieningen dragen we bij aan een gastvrije stad, waarbij we rekening houden met het zittend en staand toiletgebruik”, licht wethouder Kees Geldof toe. “In de binnenstad worden nu iedere donderdagavond tot maandagochtend plastic plaskruizen geplaatst. De verzinkbare toiletliften zijn een forse verbetering voor de uitstraling van de openbare ruimte.”

Komend voorjaar verwacht de gemeente de nieuwe voorzieningen in het Julianapark en Voorveldsepolder op te leveren, vóór de start van het recreatieseizoen. De voorzieningen in Lepelenburg en Wilhelminapark komen in de loop van 2018 beschikbaar in verband met nog te doorlopen procedures. Omwonenden, belangengroepen en bezoekers worden betrokken om tot een goede inpassing van de sanitaire voorzieningen te komen. De gemeente gaat nog onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om ook toiletvoorzieningen te realiseren in het Griftpark en het Máximapark.

Ook worden er verzinkbare urinoirs geplaatst die op momenten dat ze niet nodig zijn in de straat wegzakken. Een beproefd recept in andere steden waaronder Zutphen en Amsterdam. De eerste urilift wordt geplaatst op de Mariaplaats. Deze was in het recent uitgevoerde herinrichtingsplan al opgenomen en kan nu worden geplaatst. Daarna volgen Janskerkhof, de Neude, de Tolsteeg barrière en de Ganzenmarkt. In Moreelsepark en bij Lucasbolwerk staan tijdelijke plaskruizen; deze worden vervangen door plaskrullen.

Er is nu ook app gelanceerd: www.hogenood.nu waar je kan zien waar het dichtstbijzijnde openbare toilet is. Rotterdam is vorig jaar tot best voorziene stad verklaard door hogenood.nu. Volgens een concurrerende site www.waarkaniknaardewc.nl komt Amsterdam echter als beste grote stad uit de bus, van de 50 grootste gemeenten scoort Súdwest-Fryslân het beste. Hekkesluiters zijn Zaanstad, Tilburg, Zwolle, Schiedam, Oss en Alphen aan den Rijn.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.