Ken jij deze nieuwe religies al?

De kerken in Nederland lopen leeg. Tegenwoordig bezoekt nog maar 15 procent van de bevolking maandelijks de kerk. Het lijkt alsof we van god los zijn, maar niks is minder waar. Veel nieuwe religies hebben de afgelopen jaren hun intrede gedaan in onze maatschappij. Om deze reden hebben wij er een paar op een rijtje gezet.

Scientology

Scientology is als religie ontstaan in 1952 en komt voort uit het boek Dianetics door schrijver L. Ron Hubbard. Wereldwijd heeft de religie tussen de 30.000 a 50.000 leden. Onder deze leden bevinden zich ook een paar beroemdheden, zoals Tom Cruis, John Travolta en Will Smith. In Amsterdam is sinds vorig jaar november de eerste Scientology kerk geopend.

Binnen Scientology gaat men ervan uit dat het individu een onsterfelijke geest is. De geest heeft een lichaam en verstand en gebruikt dat om zich door de wereld te bewegen. De geest is wat voortleeft na je dood in een nieuw lichaam, oftewel reïncarnatie.

Door velen wordt Scientology beschouwd als een sekte. In België en in Duitsland wordt de religie ook als zodanig bestempeld.

Pinkstergemeente

Alhoewel de pinkstergemeente al enige tijd bestaat, is er de afgelopen jaren een groeiende aanhang ontstaan voor het geloof.

De pinkstergemeente ontstond in Nederland in 1907. De eerste pinkstergemeentes waren vooral een beweging binnen het bestaande christendom. Toen dit niet echt lukte besloten ze zelf gemeentes op te richten. Op dit moment wordt het aantal christenen behorend tot de pinksterbeweging geschat op 120.000 volgers.

Bij de pinkstergemeente wordt het geloof gezien als een persoonlijke beleving. Om deze reden wordt er niet in een kerk afgesproken, maar vaak bij iemand thuis. Daarnaast wordt er de nadruk gelegd op heling. Alleen wanneer iemand Jezus Christus is zijn leven aanneemt kan iemand worden vergeven van zijn/haar zonden.

De Kerk van het Vliegend Spaghettimonster

Of de kerk van het vliegend spaghettimonster een religie te noemen is valt over te discussiëren. Het geloof is namelijk opgericht als een parodie op andere geloven. De aanhangers, genaamd Pastafarians, nemen hun religie wel net zo serieus als dat van elk ander geloof.

Sinds 2015 is de Kerk van het vliegend spaghettimonster een erkend geloof in Nederland. De aanhangers van de kerk mogen van hun geloof een vergiet op hun hoofd op foto’s voor officiële documenten. Een aantal Nederlanders zijn er al in geslaagd om dit voor elkaar te krijgen.

Naast een vergiet op je hoofd, houd de religie er nog een aantal aparte zaken op na. Zo zou, volgens hen, de opwarming van de aarde een rechtstreeks gevolg zijn van de afname van het aantal piraten sinds de 19e eeuw.

In plaats van de tien geboden maakt de kerk plaats voor de acht “liever-nieten”. Gebeden worden niet afgesloten met Amen, maar met Ramen (noodles). Ten slotte is de mens vrij van religieuze plichten of beperkingen.

Benieuwd naar hoe deze en andere religies hun intrede hebben gedaan in onze samenleving en wat dit zegt over de spirituele behoefte van de Nederland? Kijk dan naar aflevering 9 van het seizoen Zomer 2018 op: http://campusblog.nl/campustalk-uitzendingen/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.