Kinderen willen vaker naar buiten (maar doen dat niet)

Een op de drie kinderen zegt vaker buiten te willen spelen. Dat blijkt uit onderzoek van Jantje Beton.  Een van de voornaamste redenen waarom kinderen vaker binnen blijven is omdat zij de speelplaatsen te saai vinden.
Ook geven zij aan het druk te hebben met school en hobby’s, waardoor het niet altijd mogelijk is om buiten te spelen.

Een andere oorzaak waarom kinderen vaker binnen blijven is de enorme keuzemogelijkheid die zij hebben om binnen te blijven. Zegt ook Pauline van der Loo van  Jantje Beton. ‘ Er is zoveel speelgoed om binnenshuis mee te spelen dat kinderen vaak niet eens naar buiten hoeven om überhaupt te kunnen spelen.’

Afbeeldingsresultaat voor jantje beton

Foto: Jantje Beton

Ondanks dat de jeugd van vandaag de dag minder buiten speelt, geeft zij wel aan er gelukkig van te worden (75%) en dat ze zich er gezonder door voelt (48%). Uit het onderzoek komt naar voren dat kinderen vaker naar buiten zouden gaan als er spannendere speelplekken waren. Ook overlast van verkeer wordt gezien als een barrière.

Een bezoek aan kinderdagverblijf Partou op de Utrechtse Uithof leert ons dat de cijfers niet overal hetzelfde zijn. Hier zijn echt alle kinderen buiten aan het spelen. Doorgaans stimuleert de opvang kinderen om dat te doen, maar meestal is het niet eens nodig. ‘Wij hoeven bijna nooit tegen de kinderen te zeggen: kom op naar buiten jongens. Vaak willen ze ook liever buiten spelen in plaats van binnen. We hebben wel ipads, maar die worden verrassend weinig gebruikt. Misschien nog wel het meest door ons, ha ha,” aldus Getty van ’t Klooster van Partou.

In de allereerste uitzending van dit zomerseizoen ging het in onze uitzending over het feit dat kinderen steeds minder buiten spelen. Wil je deze uitzending, of een andere uitzending terugzien klik dan even hier. De uitzending met de genoemde content zal zo spoedig mogelijk online komen. Houd het dus in de gaten!

Wil je meer weten over het onderzoek van Jantje Beton? Kijk dan hier voor  het persbericht:

Persbericht_Jantje_Beton_Kinderen_spelen_dramatisch_minder_buiten

Bron: Jantje Beton,  Kantar Public

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.