Kringloopwinkel biedt kansen

De kringloopwinkel is vooral de plek waar je tweedehands spullen kunt kopen, maar er is ook een maatschappelijke functie. In de kringloopwinkel werken namelijk veel mensen die re-integreren (17%). ‘Het sociale aspect staat bij de medewerkers vaak hoger in het vaandel dan het milieuaspect’, aldus de directeur van de Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland (BKN), Leonie Reinders.

Volgens Reinders is dat vooral te danken aan de basis van de kringloopwinkel. ‘In de jaren tachtig ontstonden de kringloopwinkels in Nederland en direct werd het vormen van een gemeenschap erg belangrijk.’ Aldus Reinders. ‘Met die sociale basis is het belangrijk geworden om mensen te helpen, waarbij re-integratie bijvoorbeeld erg belangrijk is.’

En dat is terug te zien in cijfers van de BKN. Bij de aangesloten kringloopwinkels werken zo’n 15.000 werknemers, waarvan bijna 2500 wettelijk verplicht zijn. En volgens Reinders krijgen die werknemers veel kansen. Zo maken ze kans op een vaste baan bij de kringloopwinkel zelf. ‘Ik gok dat de helft van de mensen met een vaste baan bij de kringloopwinkel is begonnen in een traject’, zegt Reinders.

De verdeling van soorten werknemers in de Kringloopwinkels

Het overgrote deel van de werknemers staat echter niet in de winkel. ‘Het meeste werk gebeurd achter de schermen’, zegt Reinders. ‘Dan moet je denken aan magazijnmedewerkers, maar ook aan bijvoorbeeld bijrijders. In een gemiddelde kringloopwinkel werken op een dag zo’n 100 mensen. Dat is dus veel meer dan alleen de verkopers achter de kassa.’

Weten hoe de medewerkers bepalen wat er verkocht wordt? Luister dan naar Let’s Talk van 17 mei 2018.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.