Mart ten Have – Kunstopleidingen, noodzaak of geld verkwisting

Het is de droom van bijna iedereen, beroemd worden. Dan ben je bij opleidingen als artiest, muziek, dans en theater op het juiste adres voor de spotlights. Zou je denken tenminste. De commissie marcodoelmatigheid MBO heeft die Tweede Kamer geadviseerd om een deel van de creatieve opleidingen af te schaffen en een aantal sterk in te krimpen.

Uit cijfers van de onderzoekscommissie is een kans op een baan simpelweg te klein, gesteund door deze tabellen.

De Herman Brood Academy is een van de vaandeldragers van creatieve opleidingen en reageerde dan ook geschokt. “Waar moeten talentvolle en creatieve mbo’ers dan heen om hun ambities waar te maken? Hun plek moeten we als samenleving blijven faciliteren. Ons onderwijs door actieve professionals uit de muziekindustrie gaat veel verder dan alleen het ontwikkelen van muzikale vaardigheden. Het ontwikkelen van creatieve eigenheid en zelfstandig ondernemerschap is cruciaal. Daarnaast staat de persoonlijke ontwikkeling van de student centraal: weten waar je kwaliteiten liggen, hoe je kansen kunt creëren en altijd verder kunt komen als mens en professional.”

Rainer Hofmann, directeur van het Utrechtse Springfestival, erkent het belang van kunst en de opleidingen. “Kunstenaars zijn mensen die de samenleving kunnen helpen, die ogen kunnen openen. Bijvoorbeeld in tolerantie, waar onze openingsshow ook over ging. Het gaat niet om geslachten, maar om mensen, creatieve geesten helpen de samenleving daarbij. De opleidingen zijn uitstekend in Nederland en het is zonde daarin te gaan snijden. Ook de kunstenaars die niet op het podium terecht komen hebben ons iets te brengen.

Ex theaterstudent Ralph Rense toont zich realistisch: “De opleiding is geweldig, ik heb er veel geleerd en leuke mensen ontmoet, maar ook ik heb het geprobeerd en je brood verdienen met theater is heel lastig. Je bent snel vrijwilliger of komt voor een reiskostenvergoeding, dat kun je een paar jaar doen, maar je kunt er niet van leven. Ik ben zelf ook door gaan studeren, dan schiet het toneel spelen er bij in, je wilt toch wat te besteden hebben.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.