Overzicht eerdere restauraties van de Domtoren

De Domtoren is ruim 600 jaar oud en daarom is het tijd voor een opknapbeurt. De Oude Dame is in het verleden al een aantal keren gerestaureerd. De laatste keer was in 1975, maar toen was er toen weinig geld om de toren optimaal te restaureren. Er werd een schatting gemaakt dat er een nieuwe restauratie gerealiseerd moest worden in 2000. Deze restauratie is er uiteindelijk nooit gekomen. Daarom moet de domtoren nog een aantal jaren in de steigers staan. De totale restauratie gaat langer dan vijf jaar duren.

De eerste restauratie was tussen 1519 en 1525. Na het Rampjaar en de verwoestende storm van 1674 was er te weinig geld om de toren dagelijks te onderhouden. De toren raakte in verval. Rond 1833 stond hij zelfs op instorten, maar kreeg van 1837 -1845 een opknapbeurt. Rond 1900 moest de Dom langdurige gerestaureerd worden. Veel problemen werden niet aangepakt, waardoor er later een laatste restauratie plaatsvond. Deze vond plaats in 1975.

 

 

De Domtoren gaat zo’n 37 miljoen euro kosten. Het Rijk draagt hier 4 miljoen euro aan bij. Voor het overige bedrag wordt nog overlegd met de provincie. Op papier staat dat de restauratie zo’n vijf jaar gaat duren, maar dit gaat waarschijnlijk langer duren omdat er wederom problemen niet waren aangepakt bij de vorige restauratie in de jaren ’80. Bij een inspectie in 2015 van de Monumentenwacht bleek dat de Utrechtse toren meer dan een reguliere onderhoud beurt nodig had. Als deze restauratie klaar is hopen ze dat de toren de komende decennium niet meer in de steigers hoeft te staan.

In Campustalk een reportage over de Domtoren. Klik dan hier en bekijk aflevering 4 van het zomerseizoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.