Plagen kan ook pesten zijn

Nooit aan die ene collega vragen hoe zijn of haar weekend was, een leidinggevende die belangrijke mails altijd vergeet door te sturen naar dezelfde persoon of gênante foto’s die ‘voor de grap’ worden doorgestuurd in de groepsapp. Dat is toch gewoon plagen? Niet altijd.

Zodra iemand stelselmatig en eenzijdig wordt ‘geplaagd’, dan valt dat onder pesten. Ook roddelen en buitensluiten op het werk hoort daarbij. Het belangrijkste argument of iets pesten of plagen is, ligt volgens Patricia Bolwerk van stichting Stop pesten nu bij de mening van de ontvanger. “Hoe grappig iets ook bedoeld is, als de ontvanger het niet leuk vindt of zich er niet prettig bij voelt, dan is het toch pesten,” zegt ze. Dat maakt het probleem ook direct complex. Want hoe schat je in of iemand iets leuk vindt of niet? Dat is volgens Bolwerk best lastig: “Maar als je goed naar iemand kijkt kun je aan zijn of haar reactie wel zien of je collega het écht grappig vond.” Echter blijft het volgens haar het meest belangrijk dat pesten bespreekbaar wordt gemaakt, zodat mensen de kenmerken van pesten herkennen.

Wanneer is iets pesten?
Volgens deskundigen is er sprake van pesten wanneer …

  • … iemand het doelwit wordt van anderen
  • … iemand wordt geïntimideerd, aangevallen, vernederd of sociaal wordt geïsoleerd
  • … er sprake is van een ongelijke machtsverhouding, ofwel meerdere personen tegen één
  • … de gebeurtenissen of opmerkingen eenzijdig zijn en niet over en weer
  • … het pestgedrag op herhaaldelijke basis plaatsvindt en voor langere tijd aanhoudt
  • … de gepeste zichzelf niet goed kan verdedigen

Kijk in de video hieronder hoe je pesten op de werkvloer kunt herkennen:

 

Heb jij het idee dat er bij jou op het werk misschien ook wel wordt gepest? Uit onderzoek blijkt dat ruim een kwart van alle werknemers en leidinggevende wel eens is gepest. Het zou dus zomaar kunnen dat dit bij jou op de werkvloer ook het geval is. Enkele voorbeelden van pestgedrag zijn roddelen, dreigen, sociaal isoleren, het bemoeilijken van andersmans werkzaamheden, iemand bespotten en het gebruik van lichamelijk geweld.

Wil jij weten wat je aan pesten op de werkvloer kunt doen? Kijk op de site van stichting Pesten op de werkvloer of stichting Stop pesten nu voor meer informatie en tips. Voor CampusTalk spraken we Sandra (54) uit Amersfoort, die bij haar vorige werkgever gepest werd. Benieuwd naar haar verhaal? Het item is terug te zien in de aflevering 1 van CampusTalk Zomer 17-18.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.