Ploggen als vervanger van je rondje hardlopen

Afval oprapen terwijl je aan het hardlopen bent. Plogging is de nieuwste trend op hardloopgebied en komt van het Zweedse woord plocka – dat zoiets als oppakken betekent – en jogging. Maar verbetert het ook je conditie?

Doordat je om de paar meter moet stoppen om weer een blikje, koekverpakking of chipszak op te rapen, ren je veel kortere stukken dan tijdens een ‘normaal’ rondje hardlopen. Toch denkt Tim Takken, inspanningsfysioloog bij het UMC Utrecht, dat het ploggen je conditie zeker kan verbeteren.

Intervaltraining voor betere conditie
In het radioprogramma EenVandaag legt hij uit dat een rondje ploggen meer lijkt op een intervaltraining dan op een normaal hardlooprondje. “Een intervaltraining is effectiever om je conditie te verbeteren dan continue duurlopen,” zegt hij. Toch moeten de pauzes om het afval op te rapen niet te kort, maar zeker ook niet te lang duren. “Als je om de twee meter stil moet staan, dan heb je te weinig trainingsprikkel. Je moet zeker 10, 20 of 30 seconden actief kunnen zijn,” legt Takken uit. “Maar het moet ook niet te lang duren. Als je maar om de tien minuten afval vindt, dan heb je eigenlijk te lange intervallen om hoog intensief te kunnen sporten. Ook de rustintervallen moeten niet te lang zijn, dus moet je niet heel lang bezig zijn met het oprapen van afval. Het is belangrijk dat je snel weer kunt bewegen.”

Kortom, ploggen is wel degelijk goed om je conditie te verbeteren, maar je training moet dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Voor de calorieverbranding is plogging overigens sowieso een goed alternatief. Volgens de Zweedse fitness-app Lifesum verbrand je met 30 minuten ploggen zo’n 288 calorieën. Dat zijn er 53 meer dan met een ‘gewoon’ halfuurtje joggen.

Overigens vinden sommige mensen dat ploggen niet alleen iets is voor hardlopers…

 

In uitzending 4 van CampusTalk Zomer 2017-2018 is een item te zien over de eerste Plogging Run in Utrecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.