Steeds minder criminaliteit in Nederland

Door Bas Woonings

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft onderzoek naar de criminaliteit in Nederland. Het onderzoeksbureau heeft de criminaliteitscijfers sinds 1948 tot 2017 achter elkaar gezet. Uit het onderzoek blijkt dat de criminaliteit gedaald is.

 Maarten Bloem van het CBS ligt het onderzoek toe: ‘’in het onderzoek kun je zien dat vanaf de jaren vijftig toen Nederland werd opgebouwd, steeds welvarender werd, steeds meer mensen gingen werken de criminaliteit in die periode ook ging stijgen.’’ Tot 1990 is volgens het onderzoek de criminaliteit constant meer geworden. ‘’Aan het begin van de eenentwintigste eeuw en in ieder geval de afgelopen vijftien jaar, dan zie je dat de criminaliteit begint te dalen,’’ aldus Bloem

Moord, doodslag, diefstal en vandalisme is sinds die periode met veertig tot vijftig procent gedaald volgens het onderzoek. Bloem: ‘’het is heel moeilijk om te zeggen waar dat precies door komt, maar andere onderzoekers hebben daar wel naar gekeken. Daaruit blijkt dat preventie een belangrijke rol speelt. Burgers en bedrijven beschermen hun spullen steeds beter. Hierdoor wordt het moeilijker om spullen te stelen.’’ Naast preventie noemt Bloem ook nog een andere oorzaak: ‘’De tijdsbesteding van jongeren is ook een mogelijke oorzaak. Jongeren zijn steeds minder op straat. Hierdoor komen ze ook niet in de gelegenheid om kattenkwaad of ergere dingen uit te halen.’’

Ben je benieuwd naar het onderzoek van het CBS? Hieronder staat een filmpje waarin Bloem de bevindingen van het onderzoek uitlegt.

Ben je benieuwd naar het hele item en wat Bloem zegt over de kritiek van journalisten op het onderzoek? Luister hier het hele item terug!

CampusRadio

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.