Steeds minder volkstuinen per gemeente

Verbouwen van je eigen gewassen in een moestuin. Steeds meer mensen doen het, maar het aantal plekken waar het kan wordt met de jaren steeds minder. Volkstuinen verdwijnen steeds meer in de gemeente, wat tot boosheid leidt bij veel moestuinders.

Hiernaast komt er de afgelopen jaren nog een probleem bij, namelijk het feit dat er steeds vaker wachtrijen zijn bij de volkstuinen. Doordat de groep geïnteresseerde steeds groter wordt, maar er steeds minder plekken zijn duurt het steeds langer voordat men een plekje te pakken heeft. Vooral in de Randstad ligt het probleem hoog, aldus het AVVN, de landelijke organisatie voor hobbytuinders.

Waardevolle stukken grond

Het feit dat vooral in de Randstad moestuinders de gebeten hond zijn komt door het feit dat gemeente deze stukken grond steeds meer willen gebruik voor woningbouw. De plekken voor deze projecten worden steeds minder en dus moeten volkstuinen plaats maken. De grond wordt niet alleen gebruikt voor het bouwen van nieuwe woningen, want ook sportvelden en infrastructuur worden op de plek van de moestuinen steeds vaker aangelegd.  Anno 2018 zijn deze moestuin nog steeds van maatschappelijk belangen geven veel hobbytuinders aan. Zij geven aan dat de moestuinen ook van educatieve waarde zijn voor onze jonge generatie.

Het AVVN heeft hier een video over gemaakt over het feit waarom deze volkstuinen van belang zijn.

Tip

De voorzitter van het AVVN, Ruud Grondel komt met een tip voor de volkstuinen. “Zorg dat andere ook welkom zijn. Wees een park niet alleen voor jezelf, maar ook voor de stad.” Daarnaast geeft Grondel aan dat steden en gemeente vaak om volkstuinen heen komen. “Vaak is de stad in de loop der jaren om de tuinen heen gegroeid, ze zitten in het weefsel. Het zijn nu interessante locaties voor stadsplanners”, aldus de voorzitter.

Wist je dat er zelf een heuse marktplaats is voor de producten uit de moestuin? Beluister het interview terug bij de Zomer uitzending van 9 mei!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.