Te weinig geld voor handhaven nieuwe privacywet

Het wordt voor de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) moeilijk om de nieuwe Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), ook wel bekend als de privacywet, te gaan handhaven. De nieuwe wet gaat 25 mei in en dan kunnen burgers klachten indienen bij het AP over bedrijven die de wet niet naleven. Alleen vreest het AP dat er te weinig geld beschikbaar is.

Consumenten kunnen makkelijker een klacht indienen en hierdoor komt er een grotere druk op het AP te staan om deze te onderzoeken en er een uitspraak over te doen. Er wordt nu verwacht dat er niet genoeg geld beschikbaar is om een grote klachtenstroom af te kunnen handelen. Wel denkt het AP dat er genoeg mankracht is.

Problemen

Niet alleen het AP heeft te maken met problemen die de nieuwe wet met zich meebrengen maar ook andere organisaties en bedrijven hebben hier mee te maken. Zo ook archieven. Dirk Steenbeek is archiefmedewerker van Archief Eemland en ook hij loopt tegen problemen aan. “Gegevens die nu makkelijk online te vinden zijn moeten worden afgeschermd door de nieuwe privacywet. Zo wordt het een stuk moeilijker om bijvoorbeeld je stamboom uit te zoeken want het zijn dat soort gegevens die we moeten beschermen. Het gaat hier dan wel om gegevens van nog levende mensen.”, legt Steenbeek uit. In Let’s Talk van vandaag legt Steenbeek nog veel meer uit. Luister het gesprek hier terug.

Meer weten over de privacywet? In dit filmpje wordt uitgelegd hoe deze nieuwe wet werkt en wat er gaat veranderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.