Waarom Friesland één van de mooiste vakantie bestemmingen is

Friesland staat op nummer drie op de lijst voor mooiste vakantiebestemmingen van Europa. De Lonely Planet brengt elk jaar zo’n lijst uit en geen plek in Nederland is ooit zo hoog geëindigd. Friesland is geprezen voor de mooie natuur, de eilanden en culturele hoofdstad Leeuwarden, maar is dat het gene wat Friesland uniek maakt?

Er zijn veel mooie plekken in Nederland, neem bijvoorbeeld de Veluwe of het Groene Hart. Waarom staat dan juist Friesland zo hoog op deze lijst? “De natuur in Friesland is zeker mooi, de eilanden en de grote open vlaktes, maar je moet de authentieke dorpen en stadjes niet vergeten. Wanneer je sommige dorpen binnenkomt lijkt het alsof je terug gaat in de tijd, de oude gevels van de huizen ,de stenen straten, oude havens en marktpleinen zoals je ze vroeger zag. Het is er rustig en alles gaat zoals het gaat” aldus Leo van Arnhem(72) die drie jaar terug naar Friesland is verhuisd vanuit Nijmegen. Hij is gek geworden op Friesland en zit sinds kort ook bij een Fries mannenkoor.

De Friezen

Niet alleen is Friesland dus een lust om te zien, de mensen maken Friesland tot wat het is. “Friezen zijn een eenheid, trots op de plek waar ze vandaan komen en niet bang om voor hun belangen op te komen. Koppig en eigenwijs worden ze vaak genoemd, maar dat hoeft niet iets slechts te betekenen. Neem het Sinterklaasfeest in Dokkum afgelopen jaar, waar paar mensen bedachten om de snelweg te blokkeren en een enorme aanhang kregen. Je kan er alles van vinden, maar hier zie je toch die samenhorigheid en daadkracht die de Friezen maken tot wie ze zijn.” verteld Hilly Gielstra (75), een Friezin in hart en nieren.

Elfstedentochten

Natuurlijk is Friesland ook bekend om de Elfstedentocht, die allang niet alleen maar schaatsend wordt gedaan. Steppen, fietsen, met oldtimers of lopen zijn paar van de opties die je in de lente/zomer kan kiezen. Ook dan staan er grote groepen mensen langs de kant vanaf ’s ochtends vroeg je aan te moedigen en zit de sfeer er goed in. Friesland is een uniek plek die zijn plekje zeker heeft verdiend op de lijst voor mooiste vakantiebestemmingen in Europa, al hopen de Friezen wel dat hierdoor niet enorme groepen toeristen komen die de rust verstoren.

In de uitzending van 24 mei vertelt Koen Haringa over de groei die Leeuwarden heeft gemaakt om uiteindelijk te titel ‘Culturele Hoofdstad van Europa’ te krijgen. Luister het hier terug.

 

Mini film over Friesland in de lijst van de Lonely Planet. Gemaakt door Leeuwarden-Friesland 2018. 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.