Wat mag de gemeente met onze afval- en rioleringsgegevens?

Utrecht – De gemeente Utrecht kan door de ontwikkelingen op het gebied van technologie steeds meer over haar inwoners te weten komen. Utrecht wordt al een ‘smart city’ genoemd, wat inhoudt dat door middel van technologische hulpmiddelen de stad efficiënter en veiliger moet worden. Maar wat mag de gemeente eigenlijk met de data die ontstaat uit onze rioleringen en het afval dat wij weggooien? 

In augustus vorig jaar heeft de gemeente het systeem met de afvalpas nog aangepast. Destijds kon de gemeente nog per huisnummer in kaart brengen hoeveel afval het produceerde. Na een negatieve uitspraak van de rechter over een zelfde soort situatie in Arnhem, besloot de gemeente dit systeem aan te passen. Sindsdien kan de gemeente alleen nog inzien of een afvalbak vol is, om zo snel mogelijk werknemers eropaf te sturen.

Onderzoeker op het gebied van privacy en smart cities, Dalla Corte begrijpt wel waarom Utrecht deze gegevens van haar inwoners wil hebben. ‘Van het bevorderen van de efficiëntie bij het verwijderen van afval tot het uitzoeken waar eventueel drugslabs zich kunnen bevinden. Ook voor milieukwesties kan de gemeente methodes met data gebruiken.’

Stichting Privacy First maakt zich zorgen over wat de gemeente Utrecht allemaal te weten kan komen door slimme technieken. Vincent Böhre, directeur van de stichting zegt dat de privacy van bewoners steeds meer in gevaar komt. ‘Data wordt namelijk pas interessant als je alle verzamelde gegevens (van beveiligingcamera’s op straat, sensoren bij stoplichten of dus de gegevens die uit afval en rioleringen ontstaan) allemaal op één hoop gooit.’ De gemeente Utrecht zegt dat dit niet het geval is en slimme technieken alleen uitprobeert en gebruikt om de stad veiliger en efficiënter te maken.

Kijk onze aflevering met onder andere het item over Utrecht als smart city via deze link terug. https://www.youtube.com/watch?v=U-WwaNT52iM

The Guardian: ‘Living laboratories’: the Dutch cities amassing data on oblivious residents

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.