Zuiderburen boven Nederland op het gebied van LHBTI-rechten

Laura van Nieuwenhuijze van COC Midden-Nederland gaf in de uitzending van Let’s Talk van 17 mei 2018 aan dat er in Nederland nog genoeg valt te verbeteren op het gebied van rechten voor lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders en interseksuelen, maar dat LHBTI’ers het hier over het algemeen prima hebben. Toch doen de Belgen het op dit gebied beter.

Dit blijkt uit de Rainbow Europe Index van de Europese LHBTI-organisatie ILGA die begin deze week bekend werd gemaakt. In deze viel Nederland buiten de top-10 op het gebied van LHBTI-rechten. “We” staan nu op een elfde plek in deze index. België staat na Malta op een tweede plek.  Turkije, Armenië en Azerbeidzjan zijn hekkensluiters op het gebied van LHBTI-rechten.

De hoge notering van België lijkt volgens  Evelyne Paradis (directeur van ILGA) vooral te komen door de nieuwe transgenderwet. Deze wet maakt bijvoorbeeld geslachtsaanpassing in de geboorteakte mogelijk, zonder operatie of psychiatrisch rapport. Ook heeft België wetten tegen discriminatie van trans- en intersekse personen. Dit heeft Nederland niet. Paradis spreekt daarom ook van een wake-up call voor het land dat altijd werd gezien als progressief.

Ook het COC vindt de cijfers pijnlijk.

http://

Malta
Het meest homovriendelijke land volgens de Rainbow Europe Index is Malta.  Verslaggever Roy Heerkens van Radio 1 zegt dat dit komt door de progressieve regering van het eiland.  Zo mogen homo’s trouwen en kinderen adopteren en is in de grondwet vastgelegd dat iedereen gelijk is. Dit wil echter niet zeggen dat de bevolking zo tolerant is als de wetten doen vermoeden. ” Minister van Consumentenzaken en Burgerlijke Vrijheden Helena Dalli zegt dat de bevolking minder vooruitstrevend is dan de wetgeving van malta. “Je moet ergens beginnen, vergeet niet dat Malta erg conservatief is. De wet is nu aangepast, nu moet de samenleving volgen.”

Deze ranglijst is dus vooral gebaseerd op wetgeving in landen. Dit lijkt weinig te zeggen over de tolerantie van de bevolking zelf. Uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau blijkt dat de tolerantie jegens homo- en biseksuelen stijgt. Misschien moet Nederland zich daar aan vasthouden.

De Europe Rainbow Index 2018 Bron: ILGA

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.