“Bedankt voor je bloed”

Het is vandaag Wereld bloeddonordag. In dat kader zullen patiënten die bloed van anderen hebben gekregen vandaag langs de 28 vestigingen van de bloedbank gaan om daar donoren persoonlijk te bedanken. Want deze donors maken een groot verschil. 

Ruim 330.000 Nederlanders hebben vorig jaar zo’n 721.000 bloeddonaties gedaan. De meesten geven bloed omdat ze graag belangeloos iets voor de maatschappij willen betekenen. Die donors zijn voor patiënten van levensbelang om ze te blijven voorzien van bloedtransfusies, bloedproducten of plasmageneesmiddelen.

“Ik heb plasma nodig om een beetje normaal de dag door te komen. Plasma is een deel dat uit het bloed wordt gehaald. Het duurt drie kwartier om voor een persoon plasma te geven, dat komt omdat het apparaat meteen het plasma scheid van de rode en witte bloedcellen. Deze cellen worden weer terug gestuurd naar het het lichaam van de donor. Plasma is namelijk een soort vocht dat gebruikt word om geneesmiddelen te maken, voor bijvoorbeeld mij.” verteld Marcus die bij de bloedbank is om donoren te bedanken. Hij heeft sinds twee jaar een ziekte waardoor hij op een gegeven moment niet eens een kopje koffie op kon tillen. Sinds hij plasma krijgt kan hij vrijwel normaal leven en dingen doen.

Oud top rugbyer Michiel Kuijper doneert vandaag ook weer bloed, hij doet dit al jaren. “Ik merkte wel dat het soms lastig was om mijn sport te combineren met bloed geven, vaak ben je toch wel wat vermoeider of zwakker na de tijd, maar ik heb het er voor over”. Ook andere donors zijn blij dat ze kunnen helpen, sommigen vinden het zelfs jammer dat ze maar 1x in de 52 dagen bloed mogen geven. Plasma kan daarentegen elke twee weken.

Dit jaar is het thema van de Wereld Bloeddonordag #missingtype. Dit is gericht op de verschillende bloedgroepen. Ben jij bijvoorbeeld de bloedgroep 0 kan iedereen ontvangen en is daarom altijd gewild.

Meer weten over het verhaal van Marcus die zijn donors bedankt? Luister hier de uitzending terug van 14 juni.

En zo ziet zo’n bezoekje bloedbank er ongeveer uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.