Geef je oude racefiets fiets een nieuw leven (en waarom je meer zou moeten fietsen)

Door: Sigi Foppen

Het is niet meer weg te denken uit het straatbeeld: de klassieke racefiets. Jong en oud, werkend en student maakt er gebruik van. Maar, veelvuldig gebruik gaat natuurlijk ook wel eens iets kapot. 

In plaats van je fiets achter in de schuur te zetten spoort fietsenmaker Jasper Jochems mensen aan je fiets naar hem te brengen. Hij steekt oude racefietsen weer in een nieuw jasje. Tweeënhalf jaar geleden begon hij met zijn bedrijf KilDale, gevestigd in de stadstuin in Utrecht. 

In 2014 telde ons land 22,5 miljoen fietsen, volgens een schatting van de BOVAG. Twintig jaar geleden was het aantal fietsen in Nederland nog 16 miljoen. Op een bevolking van 15,5 miljoen mensen kwam dat neer op iets meer dan een fiets per persoon. Daarom is het is volgens Jasper belangrijk spullen niet zomaar weg te doen. ‘’We verspillen al genoeg spullen in de wereld’’ zegt Jasper in het interview met Campustalk. Ook al wil je de fiets niet meer gebruiken, is dit een uitgewezen kans om je fiets toch ergens af te geven. 

Kies voor de fiets!

Jasper Jochems zelf aan het fietsen

Naast verspilling tegengaan is het natuurlijk ook gewoon super gezond om te fietsen (en goed voor het milieu!).  Het is niet alleen een snel pak aantrekken, op je nog snellere fiets stappen en kilometers vreten. Heerlijk om zo te sporten, alleen of in een groep, maar het is niet de enige manier van fietsen. Fietsen is daarnaast ook nog een praktisch vervoermiddel tussen huis en werk, of huis en school.

Mensen die iedere dag 20-30 minuten lekker fietsen, merken direct dat de tijd die nodig is om in slaap te vallen gehalveerd wordt, en daarnaast slaap je dan ook een uur langer. Alléén deze twee feiten komen al ten goede aan je gezondheid. Door buiten te zijn, en jezelf bloot te stellen aan het daglicht, geeft je lichaam de kans om het natuurlijke dag- en nachtritme beter in balans te brengen.

Zin gekregen om te fietsen? Kijk dan op: https://www.facebook.com/kildalebikes/

Uitzending terugkijken? Dat kan! klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.