Gooi niet te snel je voedsel weg!

In Nederland worden we er steeds makkelijker in. Komt de houdbaarheidsdatum steeds dichterbij en gaat het je niet lukken om het op te eten? Steeds meer Nederlanders gooien de producten dan al snel weg. Pure voedselverspilling vindt de Voedselkringloop!

Per jaar gooit een gemiddeld Nederlands huishouden zo’n 50 kg goed voedsel weg. Dat lijkt niet veel maar als je het bij elkaar optelt kom je tot een grote berg voedsel wat eigenlijk nog gebruikt kan worden. Maar hoe kunnen we dit voorkomen?

Groot probleem

Voedselverspilling komt overal te wereld voor en op heel veel manieren. Het probleem speelt bij de oogst, de supermarkten, huishoudens, horeca maar ook bij de opslag van de producten. Volgens de Universiteit van Wageningen is het mogelijk om tussen de 40 en 50% minder voedsel te verspillen als dat we nu doen. De eerste stappen zijn eigenlijk vrij simpel. Zo min mogelijk oogstverlies is een belangrijk begin maar denk ook aan betere manieren van bewaring of handige apps die voorlichting geven. Die voorlichting is volgens de Universiteit nog wel een punt waar veel Nederlanders wat van op zouden kunnen steken.

Voorlichting

Bij die voorlichtingen zou je kunnen denken aan het informeren van de consumenten over houdbaarheidsdatums, bewust boodschappen dan en wat te doen met de restjes die je overhoudt. In samenwerking met de overheid, voedselbedrijven en consumenten proberen ze dit voor elkaar te krijgen.

Maar wat zijn nou de belangrijkste oorzaken waardoor de voedselverspilling zo groot is? In de onderstaande infographic van de Universiteit van Wageningen wordt dat iets duidelijker gemaakt.

Voedselkringloop

De eerste stappen naar het verminderen van voedselverspilling wordt dus al gemaakt, maar ook steeds meer consumenten zijn er bewust mee bezig. Zo is onlangs de eerste echte Voedselkringloop supermarkt in Amsterdam geopend. Benieuwd naar wat deze kringloop inhoudt en wat het betekent voor de overgebleven producten? Luister dan snel de Zomeruitzending van 14 juni terug!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.