Hij is er weer de Hollandse Nieuwe!

Door Bas Woonings

De visliefhebber kan de komende tijd weer genieten van de Hollandse Nieuwe! Het eerste vaatje werd geveild op de nationale Haringdag voor 78.000. De vis is sinds afgelopen dinsdag weer bij elke visboer verkrijgbaar, maar hoe komt de Hollandse Nieuwe terecht bij de visboer?

 Jord Coree is kok bij restaurant Héron Petit Restaurant in Utrecht en is een ware visliefhebber. ‘’De Hollandse Nieuwe, moet uit de Noordzee komen, maar je hebt ook op heel veel andere plekken waar de vis zwemt en gevangen wordt. Het vangseizoen is tussen mei en juni. De Hollandse Nieuwe is dus ook de vis die in deze periode gevangen is.’’

‘’De haring is een klein visje dat na de vangst wordt schoongemaakt. Dit proces wordt het knaken van de haring genoemd. De ingewanden en de kieuwen worden dan weggesneden, aldus Jord.’’
Vervolgens wordt de vis gepekeld. ‘’Pekelen is de vis in zout leggen. Hierdoor blijft de vis langer houdbaar. Vroeger werd dat daadwerkelijk gedaan om ervoor te zorgen dat de vis langer houdbaar bleef, tegenwoordig hebben we ook koelkasten. Nu is het pekelen dus vooral om de vis op smaak te brengen. Daarna stoppen ze de vis in houten vaatjes, tegenwoordig is dat vooral voor de sier. Vroeger was dit ook om de houdbaarheid te garanderen.’’

Wil je weten hoe Jord de Hollandse Nieuwe vond? Luister hier het item terug!

Wil je ook kijken hoe de haring wordt schoongemaakt? Kijk dan hier het onderstaande filmpje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.