Hoe ver wil je gaan voor een hobby?

Voor sommige mensen gaat een hobby verder dan bijvoorbeeld gek zijn op oude films of met wat vrienden sporten. Perry, ofwel ‘Gerhard Mayer’, spendeert elke vrije minuut aan zijn hobby: reenactment. Hij speelt scenes van de Tweede Wereldoorlog na, vanaf de Duitse kant. Hiervoor verzamelt hij veel oude spullen, een gevoelig onderwerp, want Nederland kent ook een verbod op handel in Nazi-voorwerpen.

Door: Liz Kruisheer

“Er gaat best veel tijd in mijn hobby zitten, ik ben er toch al gauw elke week mee bezig,” vertelt Perry, “Op dit moment ben ik bezig met het repareren van een oude motor, zodat ik deze ook mee kan nemen naar evenementen.”

Op een evenement komen groepen reenacters bij elkaar en spelen ze scénes na vanuit de Tweede Wereldoorlog. Hiervoor hijsen de beide partijen, de “geallieerde“ en de “Duitsers” zich in exact nagemaakte militaire pakken met de bijbehorende attributen.

“Er zijn over het algemeen meer mensen die zich in een geallieerd pak hijsen,” vertelt Perry, “Maar ons doel is om de geschiedenis zo exact mogelijk weer te geven, hier horen nou eenmaal ook de Duitsers bij. Daarnaast is het ook moeilijker om aan Duitse voorwerpen te komen. Het blijft een gevoelig onderwerp.”

Dat het moeilijk is om aan originele Duitse nazie-spullen te komen is eigenlijk niet zo gek. In Nederland mogen er namelijk geen producten verhandeld worden waarop een hakenkruis staat. Dat is bij veel Duitse spullen vanuit de Tweede Wereldoorlog natuurlijk wel het geval. “Als reenactment-groep is het wel logisch dat we wat oude pamfletten en boekjes bezitten, met ja; hakenkruizen erop. Dit hoort er nou eenmaal bij,” zegt Perry. Thuis verzamelt hij ook best wat oude spullen, “Maar niet te veel want daar heb ik de financiële middelen niet voor.” Gelukkig vindt zijn vrouw het ook allemaal prachtig, die hij tijdens een evenement heeft ontmoet.

 

Ben je benieuwd geworden naar de reenactment-groep van Perry? In deze uitzending van CampusTalk kijken we mee met ‘Der Windhund’.

 

Verder maakt de groep ook toffe foto’s met een originele Leica camera uit 1940:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.