Kinderen vinden zelf dat ze teveel op smartphone zitten

Buitenspelen hebben we toen we klein waren waarschijnlijk allemaal wel gedaan. Dat doen de kinderen van nu ook, maar de telefoon en tablet is ook wel heel verleidelijk om mee te spelen. Ouders zijn daar vaak niet blij mee, maar uit een onderzoek naar mediagebruik dat in België is uitgevoerd, blijkt dat kinderen zelf ook vinden dat ze te veel tijd doorbrengen achter de schermen.

 

Het onderzoek werd gehouden onder Vlaamse kinderen tussen de 6 en 12 jaar en jongeren tussen de 12 en 18 jaar. Dit onderzoek werd gehouden door Apestaartjaren, zij onderzoeken het gebruik en bezit van media onder jongeren. Dit doen ze om te twee jaar, sinds 2006. Onder de kinderen werden enquêtes gehouden.

Het onderzoek werd gehouden onder 2000 jongeren die een enquête hebben ingevuld. Uit het onderzoek blijkt dat de meeste kinderen vanaf hun twaalfde levensjaar een smartphone krijgen. Maar wat doen ze eigenlijk allemaal met hun toestellen? Op een gedeelde eerste plaats staan spelletjes spelen en filmpjes bekijken. Daarna komt muziek luisteren, huiswerk maken, praten en chatten, informatie opzoeken, e-mails sturen en op de laatste plaats nieuws lezen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Maar liefst 61% van de kinderen die meededen aan het onderzoek vindt dat ze te veel bezig zijn met de tablets, smartphones of computers. In huis zijn er vaak wel regels over het gebruik van de apparaten. Er zijn namelijk ook heel veel ouders die vinden dat hun kinderen er teveel mee bezig zijn. Dit zou natuurlijk kunnen komen doordat de regels niet volledig worden nageleefd door zowel de ouders als de kinderen.

 

Hoe het met de kinderen in Nederland zit is niet duidelijk, want het onderzoek was alleen gebaseerd op kinderen uit België.

Je kunt het hele onderzoek hier lezen.

Tessa Weber

Luister hier de uitzending terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.