Klimaatstress en eco-paniek, in strijd met je geweten en je kunnen

Geen vlees meer eten om het milieu te besparen maar wel met het vliegtuig op vakantie naar Bali. Het nieuwste mobieltje willen hebben, om daar vervolgens de nieuwste ‘duurzaamheids-apps’ op te downloaden. Dilemma’s om mee worstelen. Wanneer doe je het goed en heeft het in je eentje allemaal wel zin?

“Hoe ver wil ik, moet ik en kan ik gaan om mijn comfort op te offeren voor een duurzamer leven? Dat is de vraag die ik mijzelf constant stel,” vertelt Pieter Wolf, deelnemer aan KlimaatGesprekken. Dit zijn workshops voor mensen die door middel van hoop, humor en handelingsperspectief een antwoord wil geven op deze dilemma’s.

Hoe om te gaan met ‘klimaatstress’
Tijdens deze workshops leer je onder andere drie manieren om met ‘klimaatstress’ om te gaan:

  1. Jezelf vergelijken met ‘wat zou moeten’
    De eerste manier om niet te stressen, is door een aantal grote keuzes te maken. Denk aan het niet meer met het vliegtuig op vakantie gaan en zo je klimaatimpact omlaag te brengen. Dan kun je ‘ontspannen’ rond de kleinere dingen (geen twijfel meer over ‘in welke afvalbak hoort dit omhulsel van een verpakking nou?’).
  2. Jezelf vergelijken met anderen
    De tweede manier is jezelf vergelijken met anderen. Dit werkt vaak vrij goed om je goed te voelen over jezelf. “Maar mijn buurman…” of “Maar de Amerikanen…”.
  3. Jezelf vergelijken met je vroegere zelf
    Elke keuze die je maakt draagt bij aan een positieve verandering en heeft ook andere positieve bijwerkingen. Bijvoorbeeld: je tuin is niet alleen groener, maar ook mooier. Of als je de keuze maakt om met de trein te reizen, heb je ook tijd om een boek te lezen. Als je je dit realiseert is je eigen verandering niet alleen goed voor het milieu maar ook fijn voor jezelf.

In deze video nog meer informatie over de Klimaatgesprekken.

In uitzending 9 van CampusTalk Zomer 17-18 nemen we zelf een kijkje bij een Klimaatgesprek. Kijk ook de uitzending van VPRO Tegenlicht: ‘Worsteling van de Groenmens’, waar meerdere dilemma’s rondom dit onderwerp aan bod komen.

We zijn benieuwd naar jullie ervaringen. Vul hieronder onze poll in!

Heb jij wel eens last van klimaatstress?

View Results

Laden ... Laden ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.