Mart ten Have – De stille strijder van Berlijn

Het is een van de hipste en populairste steden van Europa, waar het donkere verleden nog overal terugkomt. Zo ook de periode tussen 1961 en 89 waarin de stad gescheiden werd door een muur. Schrijver Gustav Rust was openlijk kritisch op de DDR en betaalde daarvoor een zware tol.

De Oost-Berlijner zat vast en werd gemarteld in Bützow, Brandenburg, Magdeburg, Cottbus, Bautzen, Waldheim, Torgau und drie keer in Haftanstalten. Rust verkoopt nu boeken om rond te komen tussen de Brandenburger tor en de reichstag in. Rust probeert bij het monument aandacht te vragen voor de mensen die overleden tijdens het vluchten van Oost naar West Berlijn. En de verdeeldheid die heerste toen de muur er nog stond.  Hij groeide op zonder vader, die werd vermoord door de nazi’s omdat hij weigerde te vechten voor de Duitsers.

Zelf krijgt Rust de eerste bekendheid door zich openlijk af te zetten tegen de mentaliteit van arbeiders en boeren. Hij spreekt zich openlijk uit voor vrijheid van individuen en wordt daarvoor de eerste keer opgepakt. Onder het Russische bewind noemt Rust het Maoisme een beter alternatief voor het geldende communisme en bezoekt hij herhaaldelijk de Chinese ambassade in Oost-Berlijn, wat tot woede lijdt van de Russische bezetter en hij met meerdere straffen moet bekopen.

Opmerkelijk is dat hij het communisme tijdens de muur een hemel noemt in vergelijking met het huidige kapitalisme. Als protest is loopt hij permanent geboeid rond.  Rust schreef tijdens de muur en stond en daarna zeven boeken en woont inmiddels in een flat in West Berlijn.

De Nederlandse blogger Lettermenger bezocht de Duitser in 2011 en maakte daarvan een fotoverslag.

Een link naar de uitzending vind je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.