Massale studentenprotesten in Berlijn houden voorlopig aan

In Berlijn vinden jaarlijks honderden demonstraties plaats. Ook de studenten die wonen in de Duitse hoofdstad laten regelmatig van zich horen. Sinds een lange tijd zijn er nu acties gaande tegen de universiteit en hoge school van Berlijn om beschikbaar geld op een andere manier uit te geven. De belangrijkste reden voor het protest is dat studenten dat hun mede-studenten die op de universiteit en hoge scholen werken een hoger loon krijgen. De studenten worden in hun protest ondersteund door de Duitse vakbonden WEG en Ver.di.
Ver.di en WEG zijn enorme vakbonden met duizenden aanhangers. In naam van de studenten onderhandelen de vakbonden geregeld met de universiteiten. De huidige campagne waar de vakbonden aan gelinkt zijn zet zich in om hogere lonen te verkrijgen voor de studenten. Het is onlangs al meer dan 6000 dagen geleden dat deze lonen verhoogd zijn en sindsdien is het aanzienlijk duurder geworden om in Berlijn te leven. In Duitsland zijn er veel studenten die werken op de universiteit en hoge scholen. Deze studenten vervullen allerlei verschillende diensten. In Duitsland komt het zelfs voor dat studenten colleges geven. Dit werk gaat in het geval van een deel van deze studenten veel tijd inzitten en daarnaast moeten ze ook nog studeren en zichzelf van hun behoeften kunnen voorzien. Daarom willen de studenten een hoger loon.
Al maandenlang worden er acties georganiseerd door activisten om de Berlijnse hogeschool en universiteit erop te wijzen dat ze betere arbeidsvoorwaarden voor studenten die daar werken willen. Een groot deel van de campagne bestaat uit wekenlange stakingen. Opvallend hierbij is dat ondanks de het wekenlange protest, de activistische studenten er alles aan doen om de colleges en toetsmomenten van medestudenten niet te verstoren. Na een lange periode actie gevoerd te hebben lijkt het erop dat de Berlijnse hogeschool en universiteit actief bezig zijn met de kwestie die de studenten aankaarten. Dit blijkt uit uitlatingen van de universiteit. De studenten vinden echter dat ze lang genoeg op zich hebben laten wachten. Om deze reden zullen ze voorlopig doorgaan met protesteren tot er meer duidelijkheid komt over een definitief besluit om de arbeidsvoorwaarden voor studenten werkzaam op de universiteit te verbeteren.
Ben je benieuwd geraakt naar de studentenprotesten die momenteel in Berlijn plaats vinden kijk dan op de Facebook-pagina van de campagne TV-Stud: https://www.facebook.com/tvstud.berlin/
Het volledige item over dit onderwerp kun je terug zien in de volgende uitzending van CampusTalk:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.