Mobiliteitsproblemen onder ouderen

Er wordt tegenwoordig verwacht dat oudere mensen steeds meer onafhankelijk thuis kunnen blijven wonen. De groep 75+ers die alleen thuis zit is flink toegenomen en vaak voelen ze zich ook nog eens eenzaam. “Ja, maar ouderen kunnen zich makkelijk verplaatsen met de taxi of zich laten ophalen en brengen door een familielid?” Daar gaat het al mis, want ouderen willen zich steeds meer onafhankelijker opstellen en graag dingen ondernemen en de weg op. Dit probleem kan heel makkelijk worden opgelost door deze groep met het openbaar vervoer te laten reizen. 

Het probleem voor de oudere mensen begint al met het aanvragen van de OV-chipkaart.  Als eenmaal de OV-chipkaart binnen is begint de reisplanning. Doordat dit tegenwoordig alleen maar online kan vormt dit een obstakel. Niet iedere oudere heeft een laptop thuis of beschikt over een computer. Vervolgens blijkt uit onderzoek namelijk dat 70% aangeeft het openbaar vervoer te vermijden wegens drukte. Het is gewoon te hectisch of men voelt zich niet comfortabel. Dat is ook niet gek, want deze doelgroep kan gebruik maken maken van hulpstukken zoals een rollator of een stok. Sinds lange tijd heeft de NS de poortjes gesloten voor een ieder die met de trein wil reizen.

Dit zorgt voor een extra obstakel voor oudere mensen. Voordat zij eenmaal doorhebben hoe de OV-chipkaart werkt is het poortje allang weer gesloten. Deze doelgroep vindt het ook lastig om om hulp te vragen. In tijden dat alles en iedereen haast heeft, kan het voorkomen dat oudere mensen doelloos en verbaasd om zich heen kunnen blijven kijken. “We zien dat dit een steeds groter probleem wordt onder ouderen,” zegt Rene de Vries van de ANBO. “Ouderen kunnen steeds minder goed met het openbaar vervoer reizen doordat er steeds meer obstakels worden opgelegd.”

ProRail is een campagne gestart om ouderen te leren hoe je het beste met het openbaar vervoer kan reizen. Dit filmpje valt hieronder te bekijken:

Wij spraken met zowel Rene de Vries van de ANBO als de persvoorlichter van ProRail, Chris Vonk.  Benieuwd naar het interview? Bekijk dan nu aflevering 13 van het seizoen zomer 2018 op https://campusblog.nl/campustalk-uitzendingen/

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.