Molenaars niet meer enkel oude mannen

Een wat oudere man in een overal en op klompen. Dat is het beeld dat de meeste mensen zullen hebben bij een molenaar. Toch blijkt dat steeds meer vrouwen in de regio Utrecht hun diploma voor vrijwillige molenaar behalen. Sinds 2013 is het aantal meer dan verdubbeld.

Vijf jaar geleden telde het Gilde voor Vrijwillige Molenaars in de regio Utrecht en ’t Gooi slechts 11 vrouwelijke leden. Inmiddels staat die teller op 27. Een toename van meer dan 50% in vijf jaar. Arie Verhoeff, secretaris van het Gilde, vindt het een opvallende stijging: “We weten zelf eigenlijk niet zo goed waardoor het komt, maar we zijn er wel ontzettend blij mee.” Als we het molenaarsbestand van Utrecht vergelijken met dat van heel Nederland, valt bovendien nog iets anders op. “In het hele land zijn maar 3 vrouwelijk molenaars jonger dan dertig jaar en daarvan komen er twee uit onze regio!”

Utrechtse molenaar Marloes
Marloes Stofferis (28) mag zich na het afronden van haar opleiding ook bij hen voegen. Ze is op dit moment bezig om haar diploma tot vrijwillige molenaar te behalen. Elke zaterdag helpt ze mee op molen De Ster in Utrecht, waar een mentormolenaar haar de fijne kneepjes van het vak leert. Geen voor de hand liggende hobby voor een 28-jarige dame.

In de video hieronder vertelt Marloes meer over haar passie voor het ambachtelijke werktuig.

 

Overigens vindt zowel Arie als Marloes dat het molenaarschap voor iederéén geschikt is. “Zolang je lichamelijk fit genoeg bent, een beetje technisch inzicht hebt en het leuk vindt om bezig te zijn met geschiedenis.” Lijkt het je wat? Kijk op de site van de Gilde Vrijwillige Molenaars of loop eens langs bij een molen bij jou in de buurt.

In uitzending 5 van CampusTalk Zomer 2017-2018 besteden we aandacht aan het aantal jonge molenaars in Utrecht. We spraken onder andere met Rik Treur, de jongste molenaar van Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.