Muiderslot, een kasteel apart

De kastelen in Nederland hebben het vandaag de dag steeds zwaarder. De bezoekersaantallen lopen terug en hierdoor moeten steeds meer kastelen hun poorten sluiten door de bijkomende financiële problemen. De Dag van het Kasteel is dan ook voor veel kastelen het moment om alles nog een keer uit de kast te halen en mensen weer naar de burcht te trekken.

Het Muiderslot in Muiden deed hier ook aan mee, ondanks het feit dat zei als een van de weinige kastelen in Nederland geen last hebben van de dalende bezoekersaantallen. Toch is deze dag volgens Monique Hellemons wel belangrijk voor de kastelen. “Bij ons konden bezoekers zich weer helemaal inleven hoe het was om in de Middeleeuwen te leven. Zo was er een workshop zwaar vechten, konden kinderen een maliënkolder aantrekken en nog veel meer.” Alles werd dus uit de kast gehaald om de bezoekers terug in de tijd te laten gaan. Voor veel kastelen staat deze dag dan ook met een grote rode cirkel op de kalender, zo ook voor het Muiderslot terwijl zij niet heel veel voelen van de lagere opkomst. “De afgelopen tijd hebben wij eigenlijk niet veel gemerkt van lagere bezoekersaantallen. Eigenlijk gaat het juist steeds beter bij ons.”

Benieuwd naar hoe het Muiderslot er van boven uitziet?

 

Oorzaken

Hoe dat komt, heeft verschillende oorzaken aldus Monique. “Amsterdam ligt natuurlijk op een steenworp afstand, dus we hebben steeds meer mensen vanuit die regio komen en ook toeristen die een bezoek brengen aan het slot. Toch blijven ook bezoekers terugkomen. Meestal kom je hier een keer als kind, daarna als ouder en als laatst al opa of oma”, vertelt ze. Toch komt het volgens haar ook door de grote collectie van het Muiderslot. “Bijna alles wat wij hier hebben is allemaal afkomstig uit de vroegere tijd van het Muiderslot. Daarnaast hebben we elk seizoen een ander thema, dus dat trekt mensen ook sneller om weer een keer terug te komen. Doordat we een grote collectie hebben, kunnen we ook elk seizoen een andere tentoonstelling neerzetten.”

Benieuwd naar de tentoonstelling die nu te bewonderen is in het Muiderslot? Kijk dan op de site. Nieuwsgierig naar het item van ons tijdens de uitzending? Die kan je vinden bij de online uitzendingen van Campusblog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.