Rijk Zwaan, niemand kent het, iedereen eet het

BERLIJN – Eet je af en toe een salade van en koop je dan de sla bij de Albert Heijn? Grote kans dat je sla dan afkomstig is van het Nederlandse bedrijf Rijk Zwaan. De kans is ook groot dat de komkommer en tomaat die je toevoegt aan je frisse salade ook door hun is ‘gemaakt’.

Berlijn is slechts een van de vele vestigingen die Rijk Waan kent. Over de hele wereld heeft het bedrijf afdelingen en deze in Berlijn is speciaal in het leven geroepen om trends op het gebied van voeding te ontdekken. Wat Rijk Zwaan doet is eigenlijk heel simpel; zij leveren de zaden waaruit tomaten, sla en andere groenten uit groeien aan boeren en retailers. Zij maken die zaden zo dat zij de structuur bepalen. Dus hoe de tomaat gevormd is, hoe hij smaakt en welke kleur hij heeft, wordt hier al bepaald.  De boeren moeten het groeiproces wel zoals afgesproken doorlopen, maar dit is normaliter een routine klusje.

De site duitslandnieuws.nl maakte een uitgebreide podcast waarin met Jörg Werner van Rijk Zwaan Berlijn werd gesproken over de ontwikkeling van eten. Luister hier:

Hier in Berlijn kijkt men twee stappen vooruit. Misschien zelfs wel drie. Wat is populair? En wat wil men in de toekomst eten? Dat zijn twee vragen die zij zich continu stellen. De laatste jaren zijn snacks heel erg ‘in’. Dus daarom komt er binnenkort een kleine komkommersnack op de markt. Denk er maar eens over na: hoe lang zie je al cherrytomaten in supermarkten. Dat is pas iets van de laatste 5-6 jaar, maar voor je gevoel liggen die al een eeuwigheid tussen de grote tomaten en de radijsjes. Dit zijn allemaal ideeën die tot stand zijn gekomen hier in Berlijn.

In de laatste aflevering van het zomerseizoen maakte ik een reportage over dit grote Nederlandse bedrijf dat zoveel werk doet, maar toch zo onbekend blijft bij het grote publiek. Mocht je die willen zien, klik dan even hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.