Ruiken doe je niet expres

Hoe erg je je best ook doet, ruiken doe je altijd. Je kan het niet uitzetten, je kan hooguit je adem inhouden. Ruiken begint natuurlijk allemaal in je neus, maar het belangrijkste deel van het ruiken gebeurt in je hersenen. 

Een geur is niets meer dan een samenstelling van moleculen. Als die moleculen in je neus terecht komen, dan ruik je ze. Dat komt door de receptoren. Deze receptoren zorgen ervoor dat er kleine haartjes gaan trillen die in verbinding staan met je hersenen. Elke geur zorgt voor een ander soort trilling. Zodra deze trilling bij de hersenen aankomt wordt de geur door de hersenen herkent. In het filmpje hieronder wordt het nog beter uitgelegd.

Hoe herkennen wij een geur?

Bepaalde geuren vinden wij lekker ruiken. Bijvoorbeeld de geur van verse regen. Maar waar komt die geur eigenlijk vandaan? Het antwoord krijg je in Let’s Talk van 14 juni 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.