Steeds meer oldtimers in Nederland

Er verschijnen steeds meer oldtimers op de Nederlandse snelwegen. Het aantal auto’s van 40 jaar en ouder is in Nederland de laatste vier jaar met een kwart gestegen.

Begin dit jaar telde Nederland ongeveer 140.000 personenauto’s van veertig jaar of ouder. Vier jaar geleden waren er nog zo’n 115.000 oldtimers, zo blijkt uit cijfer van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Een Benz Velo uit 1894, een open koetsachtig voertuig, is de oudste geregistreerde auto van Nederland. In totaal zijn er 265 auto’s geregistreerd van honderd jaar of ouder.

 

Wegenbelasting

De stijging heeft mogelijk te maken met een aanpassing in de fiscale regels voor oude auto’s. Tot 2014 waren auto’s van 25 jaar of ouder volledig vrijgesteld van wegenbelasting, die grens is in dat jaar verschoven naar veertig jaar. Voor 2014 lag die grens op 25 jaar. Benzineauto’s die toen ouder waren dan 25 jaar kunnen gebruikmaken van een overgangsregeling. Daardoor betalen de eigenaren van 81.000 auto’s een kwart van de belasting.

 

 

Volkswagen

De meeste oldtimers zijn van het automerk Volkswagen. In totaal zijn er 18.700 van. Dit is ruim 13 procent van alle oldtimers bij elkaar. Mercedes(11.600) en Citroën(9.400) staan op een tweede en derde plek. De oldtimers leggen wel een stuk minder kilometers af vergeleken met ‘normale’ auto’s. Een oldtimer reed in 2016 gemiddeld 1.700 kilometer per jaar en een ‘normale’ auto ongeveer acht keer zo veel.

APK oldtimers

Oldtimers gebouwd voor 1 januari 1960 waren voorheen vrijgesteld van de APK plicht. Vanaf 1 mei 2018 worden alle voertuigen ouder dan 50 jaar vrijgesteld van de APK plicht. De tweejaarlijkse APK plicht voor auto’s die ouder dan 30 zijn, blijft zoals die is. In Campustalk uitzending 8 zomer 17-18 kan u zien wat voor een nieuwe APK regels er nog meer bij zijn gekomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.