Veilig op fietsvakantie

Met je fiets naar je werk. Dit is in Nederland heel normaal, maar bij de inwoners van Berlijn zorgt dit voor angst nog voordat er één meter gefietst is. De hoofdstad van Duitsland is levensgevaarlijk voor fietsers. Er vallen geregeld doden en zwaargewonden. Omdat wij als Nederlanders toch graag willen fietsen waar we ook op vakantie gaan volgen hieronder een aantal tips voor een veilige fietsvakantie:

  • Bestemming: Kies een bestemming die voldoet aan je wensen. Elk gebied heeft zijn eigen kenmerken en over het algemeen geldt dat hoe verder weg het is, met hoe meer zaken je rekening moet houden. Denk bijvoorbeeld aan een ander klimaat, hoge bergen of kilometerslange wegen zonder dorpjes. Kies een fietsomgeving die aansluit bij jouw ervaring en wensen.
  • Route: Het is handig als je vooraf je route bepaalt. Bij het uitstippelen moet je wel een aantal zaken in de gaten houden. Houd er rekening mee dat het gewicht van de bagage, de beklimmingen en meerdere dagen achtereen fysiek bezig zijn het fietsen zwaarder maakt dan als je gewoon thuis op pad gaat. Las af en toe een rustdag in en beperk je afstanden per dag.
  • Uitrusting: Kies de uitrusting die bij uw bestemming past. Als u in Nederland of Vlaanderen gaat fietsen zijn de eisen aan de uitrusting redelijk laag, zonder versnellingen lukt het desnoods ook wel en in het ergste geval bent u ook weer zo thuis. Naarmate u verder weg gaat, heeft u een betere fiets, met meer versnellingen en een betrouwbaardere uitrusting nodig, denk hierbij aan bijvoorbeeld goede, stevige lichtgewicht fietstassen.
  • Onderhoud: Heeft u een gebruikte fiets, zorg dan dat deze op orde is. Ga niet op reis met iets waarvan u weet dat het binnenkort vervangen moet worden. Zorg dat u alle onderdelen hebt vervangen en gemonteerd voordat u vertrekt, zodat u met een gerust hart op vakantie kunt. Is uw fiets niet helemaal goed, laat uw fiets dan checken bij Profile ‘de Fietsspecialist’, die zorgt ervoor dat uw fiets klaar is voor de vakantie.
  • Reparatie: Als je in het buitenland fietst, is er niet altijd een fietsenmaker in de buurt. In deze gevallen is het handig dat je zelf weet hoe je jouw fiets weer kunt maken. Zorg dan ook dat je vooraf thuis een gereedschap- en reserveonderdelenpakket hebt samengesteld. Om helemaal niet voor verrassingen te komen is het handig dat je thuis nog even goed oefent.
  • Verzekerd: Zoek voordat je op fietsvakantie gaat uit wat allemaal onder je reisverzekering valt. Hoewel je niet per se voor elk wissewasje verzekerd hoeft te zijn, is het wel verstandig je op z’n minst in te dekken voor gebeurtenissen die je een financiële tegenslag kunnen geven.

 

Tot slot nog een klein filmpje:

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.