Vrouwenvoetbal: de snelst groeiende sport van Nederland

Wie denkt dat één zwaluw nog geen zomer maakt heeft het mis. Na de winst van het Europees Kampioenschap vrouwenvoetbal van afgelopen jaar blijft damesvoetbal enorm populair. Het aantal meisjes en vrouwen dat zich inschrijft bij een voetbalclub is ook afgelopen jaar weer toegenomen.

Met ruim 150 duizend leden in 2016 is vrouwenvoetbal in Nederland uitgegroeid tot de op een na grootste vrouwensport na hockey. De toename van het aantal inschrijvingen nam sindsdien alleen maar meer toe. De grootste piek was zichtbaar na het gewonnen EK in eigen land.  38% van de clubs noteerde meer aanmeldingen na de EK titel van de Oranje leeuwinnen dan in het voorgaande jaar.  De KNVB verwacht dat deze groei zal doorzetten en schat het aantal leden in 2020 in op 183 duizend. Dit zou betekenen dat het aantal leden in vijf jaar tijd is gestegen met 22%.

Deze cijfers vormen een contrast vergeleken met het aantal jongens die voetballen.  Waar het aantal vrouwelijke leden bij de KNVB toenam, daalde het totale ledenaantal met ruim 15 duizend mannen. Dit lijkt wellicht veel, maar dit is ‘slechts’ een daling van 1,14 %. Daarmee blijft voetbal verreweg de meest beoefende sport van Nederland. Klik hier voor meer info en statistieken.

De wedstrijd die zorgde voor het laatste zetje in de goede richting:

Dat vrouwenvoetbal hot is, merk je aan alles. Zo waren afgelopen week twee voetbalster, Jackie Groenen en Kika van Es, te gast bij het programma Voetbal Inside Oranje blijft thuis. Dit was vroeger ondenkbaar geweest. In het oorspronkelijke programma Voetbal Inside wordt nog steeds weinig aandacht besteed en laatdunkend gesproken over vrouwen voetbal, maar dat deze twee dames in een programma als dit te gast waren is een unicum.

Ook op social media is de populariteit van de dames groeiende. Bekende spelers uit het dameselftal hebben soms zelfs meer volgers dan spelers van het Nederlands mannenelftal. Het geeft eens te meer aan dan vrouwenvoetbal het mannenvoetbal aan het inhalen is. Zowel qua succes als populariteit.

In uitzending 8 van dit zomerseizoen ging het over de coaching van vrouwenvoetbal. Coaches worden sinds kort namelijk anders opgeleid om vrouwen te trainen. Klik hier  voor alle uitzendingen. De uitzendingen van het zomerseizoen komen zo spoedig mogelijk online, houd het dus in de gaten!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.