Waarom Duitsers wel fietshelmen dragen en Nederlanders niet

Fiets tien minuutjes door Berlijn en het valt direct op. Hier dragen veel meer fietsers een fietshelm dan in Nederland  Toch is dat in beide landen niet verplicht. Waarom dragen Duitsers dan wel fietshelmen en Nederlanders niet?

Volgens Martijn van Es van de Fietsersbond heeft het ermee te maken dat de fietsinfrastructuur in Nederland een stuk beter is dan bij onze Oosterburen. “In Duitsland heeft de auto nog steeds een prominente rol in het verkeer. Daarom voelen fietsers zich onveilig en kiezen ze er vaker voor om een helm op te zetten.” Maar dat is niet het enige verschil. Rob Stomphorst van Veilig Verkeer Nederland denkt dat het ook met de cultuur te maken heeft. “Wij Nederlanders zijn een kritisch volkje. Het werkt bij ons niet om allerlei regeltjes op te leggen, omdat we toch doen wat we zelf willen.”

Kleine kinderen
Met het dragen van een fietshelm kunnen bij kleine kinderen per jaar 5 doden en 140 ernstig gewonden voorkomen worden. Dat blijkt uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Desondanks verkiest de Fietsersbond de volksgezondheid boven die individuele slachtoffers. Van Es: “Als we de helm verplicht stellen gaan mensen minder fietsen en dat heeft uiteindelijk een negatiever effect op de volksgezondheid dan de verkeersslachtoffers die we ermee kunnen voorkomen.”

Gelukkig maken sommige kinderen zich zelf om hele andere dingen druk:

“De pakkans is nog lager dan de hypotheekrente”
Bovendien zou het invoeren van de helmplicht volgens Stomphorst nog een ander nadeel hebben: “Als je het gaat verplichten, moet je het ook kunnen handhaven. De pakkans in het verkeer is op dit moment nog lager dan de hypotheekrente: erg laag dus.” Toch wordt een onderwerp als de fietshelm wel op een voetstuk geplaatst door het in de wet vast te leggen, vindt Stomphorst. “Maar we hebben liever dat het accent ligt op alcohol, afleiding en te hoge snelheden in het verkeer.” Daar kunnen volgens hem veel meer slachtoffers mee worden voorkomen, omdat de fietshelm relatief weinig bescherming biedt. “Dan kunnen mensen beter een helm gaan dragen in de badkamer, want daar gebeuren veel meer ongelukken dan op de fiets.”

Wil je je kind nou toch graag een fietshelm opzetten? In de video hieronder zie je waar je op moet letten.

 

Meer weten over fietshelmen en de verschillen tussen Nederland en Duitsland? Bekijk uitzending 15 van CampusTalk Zomer 17-18. Ook dit artikel van TedxAmsterdam over het ontbreken van fietshelmen in de Nederlandse fietscultuur is een aanrader.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.