Wat mag de gemeente met onze afval- en rioleringsgegevens?

Door Koen van der Eijk
De gemeente Utrecht kan door de ontwikkelingen op het gebied van technologie steeds meer over haar inwoners te weten komen. Utrecht wordt al een ‘smart city’ genoemd, wat inhoudt dat door middel van technologische hulpmiddelen de stad efficiënter en veiliger moet worden. Maar wat mag de gemeente eigenlijk met de data die ontstaat uit onze rioleringen en het afval dat wij weggooien? DUIC ging op onderzoek uit.

In augustus vorig jaar heeft de gemeente het systeem met de afvalpas nog aangepast. Destijds kon de gemeente nog per huisnummer in kaart brengen hoeveel afval het produceerde. Na een negatieve uitspraak van de rechter over een zelfde soort situatie in Arnhem, besloot de gemeente dit systeem aan te passen. Sindsdien kan de gemeente alleen nog inzien of een afvalbak vol is, om zo snel mogelijk werknemers eropaf te sturen.

Hoogleraar op het gebied van Internet-recht aan de Vrij Universiteit Amsterdam, Van der Linden zegt dat met de nieuwe wet die eind mei inwerking treedt (Algemene Verordening Gegevensbescherming) gemeenten niet snel de wet kunnen overtreden als het gaat om data verzamelen uit afval en rioleringen. ‘Volgens die wet moet de gemeente een doel hebben om de data te verzamelen. En dat lukt de gemeente Utrecht wel: een doel kan bijvoorbeeld zijn om bewoners die veel afval produceren, meer te laten betalen.’

Stichting Privacy First maakt zich zorgen over wat de gemeente Utrecht allemaal te weten kan komen door slimme technieken. Vincent Böhre, directeur van de stichting zegt dat de privacy van bewoners steeds meer in gevaar komt. ‘Data wordt namelijk pas interessant als je alle verzamelde gegevens (van beveiligingcamera’s op straat, sensoren bij stoplichten of dus de gegevens die uit afval en rioleringen ontstaan) allemaal op één hoop gooit.’ De gemeente Utrecht zegt dat dit niet het geval is en slimme technieken alleen uitprobeert en gebruikt om de stad veiliger en efficiënter te maken.

Bekijk het tv-item over Utrecht als Smart City in aflevering 1 van de zomereditie van CampusTalk. https://campusblog.nl/campustalk-uitzendingen/

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.