Floating tanks; afgezonderd zweven om tot jezelf te komen

In de drukke tijd van tegenwoordig zijn er steeds meer mensen die last hebben van overmatige stress of zelfs een burn-out krijgen. Hiervoor worden vaak allerlei oorzaken aangewezen maar een duidelijke oorzaak is er niet. Wel valt op dat in de huidige tijd steeds meer mensen op zoek zijn ontspanning en nieuwe vormen hiervan. Een manier om lichaam en geest tot rust te laten komen is de floating tank; een bad met zout water waar je afgezonderd van prikkels van buitenaf  waardoor het voelt alsof je gewichtloos zweeft als een astronaut.

Een floating tank van het merk: Dreampod
In Europa is de aanwezigheid van floating tanks een nieuw en nog vrij onbekend fenomeen. Ook zijn er maar weinig plekken waar je dit kunt doen. Doordat je drijft op het zoute water dat rond lichaamstemperatuur is krijg je het idee dat je lichaam een is met het water waardoor je lichaam en ook je bewustzijn dat niet wordt gestoord door prikkels van de omgeving volledig tot rust komen. Dit is naast dat het goed is voor je bewustzijn ook goed voor je spieren doordat deze in de tank tot rust komen.

Meer over de effecten van floaten lees je hier.

Floaten is niet helemaal nieuw. In 1954 werden floating tanks voor het eerst ontwikkeld door Dr. John C. Lilly in de VS. In de jaren 60’ was er veel interesse in floaten en werd er ook wetenschappelijk veel onderzoek gedaan naar de effecten die het gebruik van de tanks op het bewustzijn hebben. Er werden veel ontdekkingen gedaan. Voorheen dacht een aanzienlijk deel van de wetenschappers dat het brein namelijk zonder stimulus van buitenaf compleet in slaap zou vallen. Na de jaren 60 nam de interesse in de tanks in de VS weer af. Recent is er weer meer aandacht ontstaan voor het fenomeen floaten. Ook buiten Amerika zijn er steeds meer plekken waar je kunt floaten en de populariteit neemt toe.

Meer over de geschiedenis van floaten lees je hier.

Man drijft in een openstaande float-tank
In Nederland zijn er maar weinig plekken waar je kunt floaten maar sinds een jaar kun je ook in Utrecht ervaren hoe het is om volledig ontspannen en in je eigen gedachten te zijn. Richard Monkel opende in juni vorig jaar Zen Zon Zee. Een wellness center waar gebruikt wordt gemaakt van de nieuwste innovatieve techieken van over de hele wereld om mensen zowel lichamelijk als mentaal tot rust te komen.

Ik bezocht Richard bij zijn bedrijf Zen Zon Zee om met hem te praten over zijn floating tank en de andere innovatieve apparaten bij Zen Zon Zee. Ook heb ik hier zelf ervaren hoe het is om te floaten.

Mijn bezoek aan Zen Zon Zee kun je terugzien in de onderstaande video:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.